Blog

Kategórie
 
 
 
 
 

Chôdza nabosoPamätáte si na tie bezstarostné letné dni naboso? Mäkká tráva pod nohami? Teplý piesok medzi prstami na nohách? A áno, dokonca aj občasný kameň alebo vetvička, ktoré vás nepríjemne bodnú do nôh! Kedy boli vaše deti naposledy vonku naboso? Kedy ste to urobili naposledy?

Posledné výskumy naznačujú, že chôdza naboso nie je len nevyhnutnou spomienkou na detstvo, ktorú si vytvoríme a ponecháme, ale aj potenciálne zdraviu prospešnou praxou, ktorú by sme všetci mali pravidelne uplatňovať - ​​rovnako ako deti, tak aj dospelí. Má dokonca aj názov: Uzemnenie! (z angl. Earthing)

 

 

Čo to menštruačná hubka vlastne je?  
Menštruačná hubka je alternatívna menštruačná pomôcka z prírodných materiálov. Hubka je prírodná nakoľko ide o morskú hubku. Menštruačné hubky sú rôznych veľkostí S,M, L od 4 do 7 cm. V prípade potrebu ju viete aj zostrihnúť. Jedna hubka vydrží minimálne 12 mesiacov a viac. Životnosť menštruačnej hubky závisí od starostlivosti o ňu. Použitie hubky je jednoduché a pohodlné, na jednu menštruáciu je potrebné mať 1 – 2 menštruačné hubky. Okrem toho morské huby sú prospešné pre ženské telo aj vďaka veľkému množstvu minerálnych zlúčenín, ktoré obsahujú. Menštruačná hubka ako som už spomínala je morská hubka. Všetky hubky, ktoré máme v ponuke sú zberané šetrne, aby koreň a časť tkaniva zostala. Zachová sa jej obnoviteľnosť a znovu narastie, čím sa teda môže zbierať opäť. Zväčša sa morské hubky už „pestujú na farmách“.

 

Barefoot topánky či bosonohé boty, poviete si, čo také topánky a prečo toľko kriku okolo topánok. Denne strávite veľa času práve topánkach a treba i svoju obľúbenú obuv vyberať starostlivo.

Barefoot topánky sú špeciálna obuv. Čím je špeciálna? Je navrhnutá tak, aby sme v nich boli ako na boso. Barefootky, ako ich ľudia prezývajú, sú ľahké, veľmi flexibilné, bez podpätku a s dostatočným priestorom pre prsty. Nikdy nebudú Vašu nohu držať v stiesnenom priestore a budú Vám príjemné. Noha je v nich prirodzene akoby na boso.

Čo vlastne teda pojem barefoot znamená? V anglickom jazyku vyjadruje pojem bosý. A prečo si získali barefootky toľko fanúšikov a prečo by ste mali aj Vy zmeniť svoj botník na barefoot? Samozrejme pre barefoot sú isté pravidlá pri výbere, aby Vám pomohli zlepšiť zdravotný stav a priniesli výhody.

 

Bohužiaľ v istom období, vyhrala komercia nad ekológiou alebo zdravým sedliackym rozumom. Často krát máme doma veci, ktoré nielen nepotrebujeme, ale sú aj zo zdrojov, ktoré nemôžme považovať za férové.

Ak čítate tieto riadky, možno sa práve zamýšľate, čo by ste vedeli Vy zmeniť u seba a prípadne akými maličkosťami začať byť eko alebo mať čiastočne udržateľnú domácnosť. A možno už eko ste, ale hľadáte nejaké ďalšie inšpirácie ako sa posunúť o stupienok vyššie vo svojej udržateľnej domácnosti či bezodpadovom životnom štýle.

Ako vyzerá udržateľná kúpeľňa a hygiena?

Začneme miestnosťou , ktorá je síce malá, ale zároveň často obsahuje najviac neduhov a tu vieme ušetriť veľký kus prírody. Tak sa pozrime spolu ako vieme mať udržateľnú kúpeľňu. V máme šampón, sprchový gél, penu na holenie, dámske potreby, hubky, pemzy a iné hygienické potreby. Všetky tieto súčasti nášho života a hygieny vieme nahradiť ekologickejšími alternatívami. 

 

Je vhodné barefoot aj pre deti? Zamysleli ste sa nad tým, že Vám deti nepovedia, keď ich tlačia topánky? Prípadne Vám povedia, ale vtedy už ich musia naozaj veľmi tlačiť a prsty v topánke sú už pokrčené. Tiež Vám nepovedia, ak je im topánka príliš veľká, nevedia to zhodnotiť. Výskumy ukazujú, že až dve tretiny detí nosí malé topánky a až polovica z nich má preto problém so zdeformovanými nohami.

Bohužiaľ deti približne do veku 10 rokov, nevedia úplne presne povedať aká im je topánky a či sú topánky dobré. Preto je dôležité, aby sme vedeli správne rozmery nohy dieťaťa. Až vtedy môžeme vybrať správnu barefoot obuv. Kým teda pôjdete kúpiť prvé barefoot topánky svojím deťom, zmerajte im nôžku. Pekne si voľne stojacu nôžku na papieri obkreslite. Následne si rozmer porovnajte so stielkou v topánke... Čo ste zistili? Asi moc nesedí ten rozmer.

 

 

 

Článkov na tému čo je to menštruačný kalíšok a ako sa používa a prečo ho používať nikdy nie je dosť. A preto aj dnes opäť Čo je menštruačný kalíšok.

Menštruačný kalíšok je malý pružný kalíšok vyrobený zo silikónu, TPE alebo gumy, ktorý sa podobne ako tampón vkladá do pošvy, aby odtiaľ zachytával menštruačnú krv.

Vkladá sa poskladaný a vo vnútri v pošve sa opäť otvára, vytvára tak nepriepustný uzáver. Mierny podtlak a svaly panvového dna ho udržiavajú v pevnej polohe. Po určitom čase, 8-12 hodín, sa pohárik vyberie, jeho obsah sa vyprázdni a pohárik sa vypláchne. Následne ho opäť vložíme pošvy.

 

Vývoj detských nožičiek je veľmi dôležitý. No zabúdať by sme nemali ani na dospelákov, tínedžerov a seniorov. Všetci predsa chceme kráčať zdravo a bez bolesti. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, ako kráčať lepšie a zdravšie. Barefoot topánky nám v tom celkom iste pomôžu.

Barefoot papučky

Do škôlky, do školy aj po dome. Detské papučky potrebujete úplne všade. A keďže deti v nich trávia veľa času, musia rešpektovať všetky ich potreby. Najprirodzenejšia je práve chôdza naboso. Barefoot papučky myslia na prirodzené vlastnosti detských nožičiek. Pomáhajú im rásť tak, ako je to od prírody prirodzené. Neobopínajú nohu príliš tesne, a preto jej poskytujú dostatočný priestor vpredu aj po stranách. Práve preto, že pri prvých krokoch majú nôžky voľnosť, môžu deti zapájať všetky potrebné svaly. Noha v topánke sa tak správne vyvíja a vy sa nemusíte báť, že sa bude nevhodne deformovať.

 

                                   Eko plienky MonPeri Bamboo - malý krôčik pre plienku, veľký krok pre planétu.

A tiež by sme mohli povedať, aj malá nôžka dokáže urobiť veľký krok pre našu planétu. Kúpou eko plienok  MonPeri Bamboo pomôžete nielen svojmu bábätku zdravou plienkou, ale aj našej planéte a prírode.

Eko plienky MonPeri BambooEko plienky Bamboo MonPeri S

- prírodné

- hypoalergénne

- biologicky rozložiteľné

- české eko plienky

Bambusové eko plienky

Prečo eko plienky z bambusu? Bambus je prírodný, obnoviteľný, rýchlo rastúci a 100% biologicky rozložitelný materiál. Je prirodzene antibakteriálny, priedušný a hypoalergénny.

Má výborné termoregulačné vlastnosti, vďaka ktorým rýchlo odvádza teplo z vnútra eko plienky, zabraňuje zapareniu a minimalizuje riziko podráždenia aj u extrémne citlivej detskej pokožky.

Z čoho je vnútorné jadro eko plienky?

Vnútorné jadro eko plienky obsahuje buničinu bez chlóru s certifikátom TCF (totally chlorine free). Pružný zadný lem eko plienky dokonale obopne telo dieťaťa a eliminuje pretekanie v oblasti chrbátika. Hodvábne mäkký a savý materiál v kombinácii s anatomickým strihom, zaistí deťom pohodlie, pocit sucha a bezpečia.

 

Menštruácia je súčasťou života väčšiny žien. Sú s ňou spojené rôzne nepríjemnosti, no v zásade sme rady, že všetko funguje ako má. „Naše dni“ nám pomáhajú zvládať menštruačné kalíšky aj iné hygienické doplnky. Aniónové vložky sú ale výnimočné. Pomáhajú bojovať proti šíreniu baktérií a znižujú tvorbu zápachov. Čo je príjemné a pohodlné. Zároveň si takto chránime svoje intímne zdravie. Pozrime sa spolu na vaše najčastejšie otázky, ktoré nám o aniónových vložkách kladiete.

1.Prečo práve aniónové vložky?

Pri porovnávaní ich vlastností s klasickými vložkami alebo tampónmi vyhrávajú na celej čiare. Neobsahujú škodlivé zložky, pomáhajú chrániť a tiež obnoviť naše intímne zdravie.

 

Rozhodnutie priviesť na zem ďalšieho človiečika je odvážne a zodpovedné. Súčasná situácia s odpadom a globálnym otepľovaním nás núti zamyslieť sa. Ako byť eko-mamou a popasovať sa so všetkými nástrahami výchovy bábätka? Máme pre vás zopár tipov.

1.Pranie a sušenie

Ak ste už urobili pár krokov k bezobalovej domácnosti, určite by ste mali zvážiť čapovanú drogériu. Jednoducho si svoje nádoby na prací prostriedok či gél na umývanie rúk dáte znovu a znovu naplniť. Šetríte tak prírodu a pomáhate vytvárať lepšiu budúcnosť pre svoje dieťa.

2.Ekologická detská kozmetika

Bábätká majú krásnu ale citlivú pokožku. Aby ste svojmu novorodeniatku dopriali len tú najjemnejšiu starostlivosť, vyberte si u nás z ponuky ekologickej detskej kozmetiky.

 

Nájdete tu:

  • šetrné šampóny,
  • telové mlieko
  • prírodnú zinkovú masť
  • detské mydlá
  • zubné pasty na prvé zúbky
  • a množstvo inej detskej kozmetiky
 

Menštruačný kalíšok (Mooncup, LadyCup, Lunette, Meluna, Yuuki,Nur Cup, MASMI, Merula) je dámska hygienická pomôcka určená pre mnohonásobné použitie. Kalíšok sa zavádza dovnútra pošvy, kde sa do neho zbiera menštruačná krv. 
Každých 4 až 12 hodín (podľa toho, ako silná je Vaša menštruácia) je nutné kalíšok vybrať a vyprázdniť. Kalíšok zachytí asi 30 ml tekutiny. Vďaka tomu budete musieť kalíšok vyprázdňovať menej často, než si vymieňate tampóny alebo vložky. Na rozdiel od tampónov sa krv do kalíška neabsorbuje, kalíšok je možné po vybratí umyť a znovu použiť.
Menštruačné kalíšky sa vyrábajú z mäkkého lekárskeho silikónu a v poslednom čase aj z termoplastu (TPE). Kalíšky z lekárskeho silikónu sú najdrahšie, ich výhodou je ale to, že silikón je už roky používaný v lekárskom priemysle a alergie na tento materiál sa temer nevyskytujú. Oproti tomu Latex vyvoláva alergie oveľa častejšie. Nový materiál TPE má zdravotné atesty a zdá sa, že je pre výrobu kalíškov tak isto vhodný ako silikón. Jeho výhodou je, že z neho vyrobené kalíšky sú lacnejšie. Na dotyk je kalíšok podobný detskému cumlíku. Po zavedení tesne priľne k pošvovej stene (vytvorí sa podtlak) a tak je zabezpečené, že krv steká iba do kalíška a nie von.

Odpovede na otázky, ktoré väčšinu žien napadnú ako prvé:
 

 

Vianoce sú najkrajšie sviatky roka, je to čas kedy sme s najbližšími a naozaj sa venujeme jeden druhému. Na druhej strane si môžeme povedať, že Vianoce vo viacerých prípadoch nie sú úplne eko a ani zero-waste. Počas Vianoc a medzi sviatkami vytvoríme raz toľko odpadu ako obyčajne. Poznáte to najskôr veľké upratovanie, potom veľké varenie, pečenie, dekorovanie a nezabudnime na darčeky. Všetko toto je zdrojom smetí. Dá sa to všetko zvládnuť aj šetrne s ohľadom na našu prírodu. Upratať vieme samozrejme aj bez množstva odpadu s použitím eko čističov, ktoré sú balené v recyklovaných plastov a hubiek z lufy, ktoré idú po službe do kompostu. Upiecť vieme, tiež primerane, aby sme to zjedli alebo sa s niekým o pečenie podelíme. Netreba však preháňať nielen s pečení, ale aj nákupom potravín. Množstvo jedla po sviatkoch skončí v koši. A čo darčeky? Ako so spraviť správne, aby boli eko a zero waste?

 

Vianoce sú veľkým zdrojom odpadu. Darčeky vyberáme, nakupujeme, balíme. Často dostávame darčeky, ktoré sú nevhodné alebo neekologické. U nás sa vám ale určite nestane, že vyberiete zlý darček. Prečo? Lebo veríme v ekologickejšie riešenia a máme pre vás len tie najlepšie tipy. Vianočné darčeky pre ženy sme vyberali tak, aby ste našli niečo vhodné pre rodinu, kamarátky i kolegyne.

Prírodná kozmetika

Každú dámu poteší prírodná kozmetika. Je vyrobená z kvalitných surovín a bez dráždivých látok. Nič nepokazíte, ak si z našej ponuky vyberiete:

 

Vianoce, narodeniny, meniny, dni matiek, žien alebo len poďakovanie. Príležitostí na obdarovanie žien je veľa. My vám pomôžeme vybrať vianočný darček pre ženu, ktorý bude ekologický a zaujímavý a zároveň sa bude hodiť k jej povahe. Poďme teda na to.

Športovo-turistická duša

Ak je vaša partnerka, mamka, sestra či švagriná založená športovo, má rada prírodu a výlety po okolí, siahnite po kvalitnej fľaši na vodu. EQUA fľaše, ktoré nájdete na našom webe, sú vyrobené z ekologických materiálov a neobsahujú žiadne škodlivé látky.

 

Či je leto či je zima, vždy sa nájde pre každého vhodný šport. Milovnící a nadšenci športu, by nemali zabudnúť na kvalitné výživové doplnky.

U nás Vám určite odporúčime Berry.En - kvalitné prírodné výživové doplnky, ktoré pochádzajú z Nemecka. Firma Berry.En má svoju vlastnú patentovú výrobu a prísne pravidlá pre výber surovín, z ktorých sa ich výživové doplnky vyrábajú.

Berry.En ponúka nielkoľko druhov gélových výživových doplnkov:

- BJUTI

- ALOE VERA

- YUMI

- PULZ

- LYNE

- BEN

- AKTIV

Dnes Vám práve vysvetlíme, ako dôležité sú správne výživové doplnky na kolená. AKTIV od Berry.En je prírodný výživový doplnok pre Vaše zdravé kĺby a pohyb. Najčastejší problémom pri rôznych športoch bývajú práve zdravotné problémy spojené s kolenami, preto je dôležité, aby sme aj preventívne užívali výživvé doplnky na kolená.

Kedy začať? V nižšších dávkach by takéto doplnky mali užívať už deti, nakoľko sa vyvíjajú a rastú je vhodné, aby počas tejto fázy svojho života mali ich kĺby dostatok potrebnýh látok pre zdravý vývoj a rast. Zvýšený prísun kĺbovej výživy si zaslúži teenger. Ak by sme to vzali úplne globálne, kĺbové výživové doplnky sú vhodné v každom veku. V každom veku však dosiahneme trošku iný cieľ.

V rannom veku a puberte - zdravý vývin a rast, ale aj prevencia . Budujeme s zdravé kolená a kĺby do budúcna.

Stredný vek - dlhodobé zdravie a prevencia do neskoršieho veku

Starší vek - prevencia, určite odporúčame 1x ročne trojmesačnú odzravvnú kúru denným podávaním AKTIV od Berry.En.

AKTIV obsahuje 10 g FORTIGELU - kolagénový peptid, ktorého vplyv na látkovú výmenu chrupky je deklarovaný vedeckými štúdiami a obsahuje približne 20 dôležitých aminokyselín. Obsahuje 100% vitamínu C, ktorý prispieva k štandardnej tvorbe kolagénu potrebného na zabezpečenie správnej funkcie chrupavky. Certifikované a kontrolované suroviny sú hlavne z Nemecka, Dánska a  Francúzska. Dokonalá výživa na podporu a posilnenie chrupavky ako základu zdavých kĺbov. Kde základom sú kolenné kĺby, ktoré sú dôležité pre správny pohyb.

Machanizmus účinku FORTIGELU v AKTIVe

Výsledk štúdií poukazujú, že uživatelia AKTIVu oproti skupine s placebom majú na snímkach štatiticky významné zvýšenie hustoty proteoglykánov. Proteoglykán sú molekuly s proteínovým jadrom určujúce odolnosť voči tlaku, kĺzavosť a hydratáciu chrupaviek. Výsledky ukazvali, že užívanie FORTIGELU má na chrupavkové tkanivo priamy vplyv. To potvrdilo poznatky získané z prechádzajúcich štúdií a jasne ukázalo pozitívny vplyv kolagénových peptidov na chrupavkové tkanivo. Tento efekt nenastáva len u ľudí s diagnostikovaným ochorením, ale je preukázateľný aj pri zdravej chrupavke, kde pomáha udržať normálnu funkciu kĺbov.

AKTIV od BerryEn:

-  Denná dávka pre silné a zdravé kĺby a chrupavky.
-  Stimuluje metabolizmus kĺbovej chrupavky.
-  Podporuje syntézu novej chrupavkovej hmoty.
- Aktívne prispieva k regenerácii chrupaviek a kĺbov
dodávaním potrebných a nevyhnutných živín priamo
k chrupavke.
-  Rýchla a viditeľná účinnosť vďaka konceptu " 3
mesačná kúra".
.- Pôsobí priamo v chrupavkách, v nezmenenej forme
prechádza žalúdočnú bariéru.
-  Prírodný a prirodzený prístup v starostlivosti
o funkčnosť pohybového aparátu.
-  Pohodlné a jednoduché užívanie - 1 balenie (25 g)

MUDr.Kristína Dugasová

 

Recyklácia plastovPlasty II.diel

V dnešnom svete, kde sa len ťažko zaobídeme bez dobre známych plastov je nevyhnutné zaoberať sa aj ich redukciou či opätovným použitím. Podiel plastového odpadu v tom komunálnom stále narastá a teda tento odpad sa dostáva na miesta, kde sa celé storočia rozpadá a nie je opätovne využitý. Na základe číselných faktov možno predpokladať, že pri súčasnom postoji k tejto problematike sa môže stať, že svet zaplavia plasty.

Čo je potrebné vykonať pred samotnou recykláciou?
Napriek tomu, že dnes existuje veľké množstvo zdrojov, z ktorých je možné čerpať informácie ohľadom recyklácie, separovanie plastov stále nepatrí medzi obľúbené aktivity domácností. Plastový odpad v súčasnosti tvorí až 7% z celkového množstva komunálneho odpadu a práve toto množstvo nie je opätovne zužitkované, ale naopak niektoré druhy plastov vplývajú negatívne na kvalitu pôdy či podzemnej vody.

 

Marec je mesiacom, keď zima bojuje s jarou o to, kto vyhrá. Je, ale jasné, že jar tak či onak zvíťazí a pomaly so sebou prinesie teplejšie a dlhšie dni.

S týmto obdobím, prichádza viac slniečka, postupne trávime viac času v prírode, či už prechádzkami alebo športom. Ja osobne si rada spravím výlet aj s deťmi, či už je to len obyčajná prechádzka po lese za účelom zberania medvedieho cesnaku a jarných kvietkov do vázičky alebo sa vyberieme na turistiku.

Potrebujeme so sebou výbavu, primeranú nášmu výletu:

  • šatku alebo nosič
  • ruksak – je fajn ak je ľahký, ale priestranný a ešte lepšie ak farebne ladí so šatkou či nosičom
 

Plasty I.diel

Aj keď plastové materiály dnes doslova zaplavujú celý svet, stále zostáva veľa nevypovedaného o tom, odkiaľ sa samotný plast zobral, čo bolo jeho skutočným posolstvom, či akými spôsobmi dokážeme plast vyrobiť.

Zaujímavým faktom je, že plasty sa formovali celé jedno storočie, až kým sa nedostavil prvý hmotný výsledok, v ďalšom storočí sa tento materiál stal reálnym problémom v oblasti životného prostredia.

 

 

Čo je menštruačný kalíšok? No čudovali by ste sa, ale je veľa žien, ktoré o tejto dámskej hygienickej pomôcke pre obdobie menštruácie ešte nikdy nepočuli.

Menštruačný kalíšok sa zavádza dovnútra pošvy, kde zbiera a zadržuje menštruačnú krv.

Prečo je práve kalíšok pre ženu vhodným riešením?

- je zdravotne nezávadný - nevysušuje pošvové sliznice, neobsahuje chlór a iné chemikálie

- je pohodlný - pri správne zvolenej veľkosti a zavedení kalíšok nie je vôbec cítiť

- je určený pre dlhodobé používanie - životnosť kalíšku je 10 - 15 rokov, preto šetrí nielen prírodu, ale aj Vašu peňaženku

 

Viete koľko ročne zaplatíte na vložky či tampóny? Skúste sa na chvíľku zamyslieť. A kým rátate, skúste porozmýšľať aj o tom, koľko odpadu počas svojich dní vytvárate. Ak ste už počuli o menštruačných kalíškoch, určite viete, že toto je riešenie je ekologické, pohodlné, lacnejšie a teraz aj štýlové. Menštruačný kalíšok síce nie je vidieť, ale tá radosť vybrať si ho vo vašej obľúbenej farbe je stále rovnaká. Pripravili sme pre vás odpovede na najčastejšie otázky, ktoré pri výbere dostávame. No radi vám kedykoľvek poradíme s výberom.

 

 

 

Ako kalíšok funguje?

Menštruačný pohárik sa vkladá do pošvy a jeho úlohou je zabrániť unikaniu krvi tým, že ju zachytáva. Poháriky sú vyrobené zo špeciálneho pružného silikónu alebo termoplastického elastoméru a vkladajú sa špeciálne zložené. Každá žena si časom vytvorí svoj vlastný štýl. Na rozdiel od vložiek kalíšok krv neprepúšťa a na rozdiel od tampónov krv neabsorbuje. Jednoducho ju zbiera do svojho vnútra.

 

Využívajú sa už od čias antiky. Sú ekologické, prírodné a majú všestranné použitie. Morské hubky, ktoré nájdete aj v našej ponuke, vám budú pripomínať dovolenku pri mori. Ich údržba je jednoduchá a pri troške starostlivosti vám vydržia celé roky.

Ako sa k nám dostávajú?

Hubky sa lovia. Sú to organizmy, ktoré žijú v mori, kde sa prichytávajú o kamene. Keď ich nikto neuloví, tak na tom isto mieste ostanú celý život. Zároveň ale majú fantastickú schopnosť sa regenerovať. Preto sa pri ich odchyte vždy loví len ich jedna tretina. Na svete existuje vyše 5000 rôznych druhov morských hubiek, no nie všetky sú vhodné na umývanie.

 

Ponúkame kalíšky od siedmych rôznych výrobcov:

- LadyCup

- Mooncup

- Lunette

- Yuuki

- MeLuna

- Nur Cup

- MASMI

- Merula Cup

Menštruačné kalíšky sa vyrábajú v dvoch veľkostiach, MASMI v troch  a MeLuna dokonca v štyrcoh. Všeobecne platí, že väčšia veľkosť je pre ženy po pôrodu, ženy v zrelom veku a pre ženy so silnejšou menštruáciou. Menšia veľkosť kalíška je určená pre mladé dievčatá a aktívne ženy, pre ženy so slabšou alebo normálne silnou menštruáciou.

Veľkosť MeLuna S a MASMI S sú pre dievčatá  do 18 rokov.

Veľkosti kalíškov:

 

 

Možno sa snažíte priblížiť k zero waste, možno len uvažujete, ako znížiť spotrebu chemikálií v bežnom živote. Najväčšie starosti nám robia rôzne nehody. Červené víno na bielej blúzke, zelené kolená od trávy, stopy po pote alebo zašlé goliere na košeliach. Ako odstrániť bežné škvrny bez použitia chémie? Pozrite sa s nami aké jednoduché a efektívne to môže byť.

Základnými pomocníkmi, ktorí by nemali chýbať v žiadnej domácnosti pri boji so škvrnami, sú:

 

 

S príchodom zimy sa naša pokožka mení. Väčšiu časť dňa trávime vo vykúrených miestnostiach, prikladáme do kozubov a kúpeme sa v teplejšej vode. S postupom času je naša pleť čoraz viac dehydrovaná, sťahuje sa a páli. Suchá pokožka potrebuje špeciálnu a jemnú starostlivosť. Aby ste sa o ňu dokázali postarať čo najlepšie, používajte prírodný krém bez obsahu škodlivých látok. Nájdete ho aj u nás.

Naša Naturinka

Ak u nás nakupujete prvýkrát – Vitajte :) V prípade, že náš e-shop navštevujete pravidelne, určite poznáte značku prírodnej kozmetiky Naturinka. Vyrába sa ručne v Českej republike. V našej ponuke od nej nájdete: Prírodné mydlá , Tuhé šampónyKrémy a mastičkyPrírodné oleje

 

Ak je vašim cieľom žiť ekologickejšie a používať menej obalov, nemusíte prinášať žiadne veľké obety. Na začiatok stačí vymeniť zopár produktov, ktoré používate denne. Váš životný komfort to nijako neovplyvní, ale planéta rozdiel pocíti už za pár mesiacov. Ekologická zubná kefka a pasta môžu byť prvými krokmi, ktoré urobíte na ceste za lepším svetom pre seba a pre tých, ktorí tu po nás ostanú. Samozrejme, jedno rozhodnutie svet nezmení, no možno zistíte, že ten eko-život nie je vôbec náročný.

Lekári odporúčajú, aby ste svoju zubnú kefku menili každé tri mesiace. Podľa štúdie, iba v Anglicku sa vyhodí 264 miliónov zubných kefiek ročne. Miliónov! Viete si predstaviť to množstvo odpadu, ktorý vyprodukujeme len pri čistení zubov?

Ekologické zubné kefky

Prerátavate koľko kefiek ste už použili vy alebo vaša rodina? Aj keď vás to číslo možno prekvapilo, nevešajte hlavu. Vyberte si u nás ekologické bambusové zubné kefky od značky Curanatura a po použití ich jednoducho pridajte do kompostu. Nič viac, nič menej.

 

Ak ste našim zákazníkom už dlhšie, určite viete, že sa vám na našom e-shope stále snažíme prinášať novinky, ktoré podporujú vaše zdravie a zároveň pomáhajú našej planéte „voľne dýchať“. IQ Mega doTerra je výživový doplnok, ktorý podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému, kĺbov a imunitného systému. Podporuje tiež zdravú funkciu mozgu, pokožku, očí aj nervového systému. Prečo by ste ho mali zaradiť medzi svoje obľúbené doplnky výživy?

Čo obsahuje IQ Mega

V tejto nenápadnej krabičke sa ukrýva veľké množstvo živín, ktoré sa starajú o zdravie celého organizmu. Obsahuje:

  • 1300 mg koncentrovaných omega-3 mastných kyselín na jednu porciu
  • Obsahuje základné živiny DHA a EPA
 

Najväčšiu skúšku podstupuje náš imunitný systém v chrípkovom období. Vtedy potrebuje extra pomoc. Okrem pohybu na čerstvom vzduchu je dôležité doplniť aj vitamíny, minerály a množstvo iných látok, ktoré sa starajú o správne fungovanie celého nášho organizmu. Ako liečiť chrípku, keď na nás skáče zo všetkých strán? Pomôže kolostrum.

Čo je to kolostrum?

Táto látka je výnimočná a slúži na ochranu organizmu. Kolostrum obsahuje:

  • PRP proteíny, ktoré sa starajú o našu imunitu
  • Kazeín – cháni zubnú sklovinu, odstraňuje koliku u dojčiat, pôsobí ochranne u diabetikov
  • GMP – správa sa ako prirodzené antibiotikum a pôsobí preventívne proti trombóze
  • Komplex kyseliny linolovej a olejov
  • Lyzozým – má antibakteriálne účinky
  • Imunoglobulíny
  • Laktoferín – zabezpečuje transport železa v organizme
  • Vitamíny A, C, E, B12
  • Aminokyseliny
  • Minerály – vápnik, fosfor, draslík
  • Prirodzené rastové faktory, ktoré pomáhajú pri spaľovaní tukov, syntéze DNA a RNA
 

Používate čapovanú drogériu a chcete svojmu dať upratovaniu ešte ekologickejší rozmer? Ďalším krokom môže byť používanie recyklovaných alebo recyklovateľných pomocníkov. Ekologické kefyhubky na umývanie a čistenie vám pomôžu zbaviť sa hrubých nečistôt a pripálenín. Nemusíte ich pritom meniť a vytvárať viac odpadu. U nás si vyberiete z rôznych druhov.

Kokosové drátenky na riad

Ekologická a čisto prírodná kefa na riad je vyrobená zo škrupiny kokosových orechov. Má dlhú životnosť, neobsahuje žiadne chemikálie ani plasty. Je úplne kompostovateľná a jej využitie je univerzálne.

  • Odstráni zaschnuté jedlo
  • Pripáleniny z grilov a grilovacieho náradia
  • Skvelo spolupracuje so sódou

Látky, ktoré obsahujú škrupinky kokosových orechov, odolávajú baktériám a plesni. Po použití stačí kefku poriadne vypláchnuť čistou vodou a zavesiť, aby vyschla.

 

Jeseň je obdobím vinobraní a pooranej zeme. Pije sa burčiak, otvárajú sa dozreté vínka a vzduch je akýsi ostrejší. Pre milovníkov dobrých vín sme do našej ponuky zaradili biele a červené víno od značky Bóna z obce Bátorové Kosihy. Tomuto vinárstvu veľmi záleží na ekologickom prístupe k výrobe a vyrábajú špecialitu: Víno bez síry.

Čo je to síra?

Zo školy vieme, že síra je chemický prvok, ktorý má široké využitie a používa sa v rôznych odvetviach poľnohospodárstva, chemického priemyslu a je tiež prirodzenou súčasťou nášho organizmu. Nachádza sa tiež v syroch, strukovinách či vajíčkach. Síru teda do istej miery potrebujeme, ale niektoré jej zlúčeniny sú pre ľudí smrteľné.

 

Nič prírodnejšie ako prírodu nemáme. Znie to divne, ale keď si to rozmeníme na drobné, tak vlastne nič samozrejmejšie ako prechádzka prírodou neexistuje. Deti milujú parky, lesy, záhrady aj lúky. Je to otvorený priestor bez obmedzení, nebezpečných áut a hluku. Ekologická turistika nie je len trend, ktorý by sme mali nasledovať. Najmä ak von vyrážate s vašimi ratolesťami. Myslieť musíte na to, že im dávate vzor, ktorý budú nasledovať po celý život.

Ekologická turistika á la ekomarket.sk

Ak milujete prírodu rovnako ako my, určite si ju doprajete počas celého roka. Objavovať jednoduchú krásu a načerpať nové sily z prírody predsa z módy nevyjde nikdy. S láskou sledujeme, ako si naše deti vytvárajú vzťah k kvietkom, stromom aj k zvieratkám. Bez obáv kráčajú po lesných chodníčkoch a po celodenných dobrodružstvách zaspia rýchlejšie a spia tvrdšie, ako po iné dni.

 

Aj keď už dávno nie sme súčasťou tej istej krajiny, stále cítime akúsi spolupatričnosť. Rozumieme si a to nie len vďaka tomu, že navzájom dobre poznáme svoje jazyky. Našich bratov z druhej strany tenkej hranice preto radi podporujeme aj tým, že nakupujeme ich výrobky. Prečo? Ekologické produkty z Česka k nám necestujú cez more na neekologických lodiach, poznáme ich príbehy a tešíme sa, že ich môžeme spoznávať stále viac.

Anatomic

Načíname takpovediac „od podlahy“. Presnejšie od topánok. Česká značka Anatomic vyrába úžasne jednoduché a veľmi štýlové plátenné tenisky. Navyše sú za skvelú cenu a v kvalite „barefoot“. Znamená to, že:

  • Nemajú umelú podporu pre klenbu.
  • Päta nie je vyvýšená, takže našľapujete prirodzene.
  • Špička topánky má takisto prirodzený tvar.

Od tejto značky u nás nájdete topánky pre deti aj dospelých a nechýbajú ani detské papučky.

 

Keď prídete k nám na osobný odber a oslovím Vás s ponukou našich menštruačných kalíškov, mám od Vás rôzne spätné reakcie.

 
Pre niektoré ženy je menštruácia stále isté tabu a zahanbia sa, nepríde im normálne sa rozprávať o prirodzenej ženskej potrebe menštruovať.
 
Ďalšia skupina žien, aj keď je otvorená téme, tak zase zatracuje kalíšok, nie to v živote sa nezaštupľujem... ale aspoň sa porozprávame o tom, prečo používať vložky s organickej bavlny či prípadne aniónové vložky a prejdeme aj tému udržateľných látkových vložiek, ktorých životnosť je do zničenia(moje majú 9 rokov a sú stále rovnaké bez poškodenia) a následne ich môžeme kompostovať (v závislosti od materiálu).
 
Potom je skupina žien, ktoré kalíšok zaujme, ale nevedia ako správne vybrať ten svoj kalíšok....
U nás v ponuke máme rôzne značky kalíškov, rôznej tvrdosti, z rôznych materiálov, s rôznym zakončením, rôzneho tvaru, rôznej farby a rôznej veľkosti.
 
                 
 

Patent na menštruačný kalíšok bol predložený v 30. rokoch 20. storočia, súčasne s patentom na tampón. Prvý tampón bol uvedený na trh v roku 1936. Prvý gumový pohár bol vyrobený a uvedený na trh na konci 50. rokov. Oba produkty pôvodne ženy odmietali. Tampón sa však začal presadzovať a výroba kalíšku bola na chvíľu zastavená.

Až na konci 80. rokov sa menštruačné kalíšky začali u žien postupne presadzovať a vzbudzovať ich záujem. Menštruačný kalíšok zažil za posledných pár rokov veľký boom. Moderný svet výroby konečne umožnil výrobu vysoko kvalitných menštruačných kalíškov.

Prvé menštruačné kalíšky Merula boli uvedené na trh v roku 2017. Menštruačné poháriky, ktoré sa hodia každej žene. Žiadna frustrácia z menštruácie nehrozí,stačí si zvoliť farbu!

S farbou bude aj Vaša menštruácia veselá :)

 

 

Poznáte to. Počas veľkého upratovania a hlavne teraz, keď umývame a dezinfikujeme častejšie ako obyčajne, sa môže stať, že niektoré ekologické čističe minieme skôr. No kým vám príde objednávka z www.ekomarket.sk, môžete si jednoducho poradiť. Ako vyrobiť ekologický čistič zo surovín, ktoré máte doma tak, aby bol skutočne funkčný.

Rady starých materí

Ak ste niekedy museli zútulniť staršiu chatu, ako prvé prišla na rad základná dezinfekcia. Ako to robili naše prababičky? Stačili im na to dve základné ingrediencie. Ocot, ktorého vôňa sa po chvíľke vytratila a soľ, ktorá taktiež dezinfikovala a zároveň pôsobila ako prírodné abrazívum. Táto kombinácia vyčistí staré dosky na krájanie, drevené stoly, kuchyňu aj kúpeľňu.

 

Bio plienky si väčšinou predstavujeme ako klasické látkové plienky s tradičným vzorom, ktoré naše mamky a babky vyvárali vo veľkých kotloch. No my vám prezradíme to, ako môžu byť jednorazové plienky ekologické a zároveň jemné k pokožke vášho bábätka. Ako to teda funguje?

Kvalitný materiál, ktorý prírodu nezaťaží

BIO a EKO plienky sú vyrobené zo špeciálnych materiálov, ktoré sa v prírode rozkladajú ľahšie ako tradičné jednorazové plienky, ktoré sa na skládkach odpadu hromadia. Rozumieme všetkým mamičkám, ktoré si chcú starostlivosť o svoje dieťatko uľahčiť, no zároveň zápasia s tým, že nechcú, aby mali ich milované ratolesti na svedomí desiatky kilogramov zle rozložiteľného odpadu.

 

Veď to poznáte. Otváranie dverí, nakupovanie či akákoľvek jednoduchá činnosť je pri nosení dieťatka prakticky nemožná. Nosenie a vozenie detí má bohatú históriu. Mnoho mamičiek sa k nej vracia a detské kočíky postupne nahrádzajú jednoduchšie detské nosiče. Sú praktickejšie a poznali ich už pravekí ľudia. Ich vývoj sa nezastavil ani v modernej dobe. U nás nájdete zaujímavú ponuku detských nosičov a taktiež si môžete detský nosič požičať a vyskúšať. Ale pekne poporiadku.

Čo je to detský nosič?

Od košíkov, v ktorých sa ako podklad používali prírodné materiály alebo kože zvierat, sa deti pomaly ale isto presunuli do tkaných šatiek jednoduchých nosičov. Moderné detské nosiče sú samozrejme bezpečnejšie a flexibilnejšie. Zvládnu aj niekoľko detí a dokážu sa prispôsobiť malým bábätkám aj väčším škôlkarom.

 

Ekologická drogéria a iné drobnosti, ktoré nám robia radosť každý deň nemusia pochádzať z ďaleka. Mnohých kvalitných výrobcov máme na Slovensku, ale dnes si povieme niečo o tých, ktorí k nám prichádzajú zo susedného Česka.

Monperi

Ekologické jednorazové plienky poznajú všetky eko mamičky, ktoré si chcú uľahčiť prebaľovanie a zároveň si uvedomujú, akú škodu na prírode páchajú klasické plienky. Okrem detských plienok u nás od tejto českej značky nájdete aj

 

Viete, kto založil vašu obľúbenú značku? Kde vyrobili posteľ, na ktorej spíte alebo jedlo, ktoré máte na stole? Príbehy vecí, ktoré používame každý deň sú dôležité. Prečo? Lebo vplývajú nielen na ľudí, ktorí ich vyrábajú, ale tiež na prostredie okolo nás. Ako podporiť slovenských výrobcov? Spoznajte príbehy ich značiek či malých dielní. Mnohé z nich nájdete aj na www.ekomarket.sk.

Manufolktúra a TUTO – tie najkrajšie obaly na bežné veci

Nahliadnite s nami na miesto, kde sa príbehy ľudí spájajú do výrobku každodennej spotreby. Zdravé obaly na potraviny, sáčky na nákupy, ktoré dokonale nahradia jednorazové igelitové vrecúška na nákup ovocia, zeleniny či pečiva.

Manufolktúra vznikla ako malá rodinná firma v Lučenci v roku 2015. S láskou v srdci, s podporou celej rodiny a hlavne vďaka vášni ku všetkému tradičnému a prírodnému. Možno ste sa s ich príbehom stretli osobne na jarmoku, trhu či festivale u vás. My vám ich výrobky prinášame online. Aby boli dostupnejšie a aby ste sa o nich dozvedeli. Ľanové vrecko na chlieb nie je len praktické a vyrobené s láskou. Je to kus umenia, ktorý si znovu našiel využitie v našom bežnom živote.

 

Máte doma problém s vodným kameňom? Ako ho riešite? Robíte kompromisy a kupujete chemikálie? Používate ocot alebo drhnete každý kúsok spotrebiča a dúfate, že vaša pračka, žehlička či umývačka riadu nezaspievajú svoju „labutiu pieseň“ deň potom, ako skončí ich záruka? Vedeli ste, že už niekoľko milimetrová vrstva vodného kameňa znižuje účinnosť zariadenia o 20%? Alebo že vodný kameň znižuje účinok pracieho prášku? Guľa proti vodnému kameňu môže všetky vaše problémy. Znie to neuveriteľne, ale skutočne to funguje.

AQUA BALL

Funguje úplne bez chémie a tiež úžasne jednoducho. Pomáha odbúravať vodný kameň a zabraňuje jeho usádzaniu v toalete, práčke a v umývačke riadu. Ak chcete odstrániť vodný kameň z rýchlovarnej kanvice alebo sa zbaviť jeho nepekných usadenín na vodovodnej batérii, použiť môžete ekologické riešenia. Napríklad ocot, kyselinu citrónovú alebo špecializovaný odstraňovač vodného kameňa, ktorý u nás nájdete od značiek Ecover či Almawin, BIO D.

 

Ako vzniká ten preslávený 100% recyklovaný papier? Nie je to vôbec jednoduchý proces, avšak zachraňuje našu planétu. So začiatkom školského roka prichádza okrem nových zážitkov aj možnosť ukázať ekologického ducha. Školy sa dnes snažia žiakov v prípade separácie papiera zaujať lákavými cenami.

S pojmom separácia či recyklácia sa v súčasnosti stretáva omnoho viac ľudí ako bolo v minulosti zvykom. Kľúčovým sa stal najmä fakt, že stav životného prostredia sa začal rapídne zhoršovať a v mnohých krajinách sa dokonca zaviedla povinná separácia odpadu v domácnostiach. Na Slovensku sa tento globálny problém začal riešiť regionálne či lokálne, a teda forma separovania a zberu odpadu (t.j. farebne odlíšené plastové vrecia/smetné nádoby) závisí od veľkosti danej obci a od financií, ktoré má obec k dispozícii.
Keďže sa do pozornosti verejnosti dostal hlavne plastový odpad, ktorý nad prípustnú úroveň znečisťuje oceány, moria i pôdu, tak aj samotné domácnosti kladú najväčší dôraz predovšetkým na separáciu plastového odpadu. Do úzadia sa dostáva práve papier a jeho separácia.

 

Tak teda poďme znovu na to. Balíme a pripravujeme deťúrence do školy. Uvažujeme nad tým, čo sme zabudli minulý rok a ako veľmi sme to ľutovali. Niekedy nám jednoducho unikajú drobnosti. O pár topánok navyše, chýbajúce školské vrecúška na hygienické potreby, maliarske potreby, prezuvky, topánky na krúžok. Ako vybrať vhodné detské topánky, ktoré vydržia?

Ako vybrať správnu veľkosť detskej topánky?

Vedeli ste, že veľmi veľa detí nosí v škole malé alebo úplne nevhodné prezuvky? Je to preto, lebo aj keď si uvedomujeme, že dieťaťu narástla počas školského roku noha a kupujeme nové topánky, menej si už spomenieme na to, že ďalší pár malých topánok má v školskej skrinke. Všimneme si to u škôlkárov, lebo tých prezúvame my, no školáci utekajú do šatne už bez dohľadu rodičov.

 

Balíte sa do školy? Chceli by ste to robiť ekologickejšie? Desiata v ekologickom obale vás nijako nezaťaží, skôr naopak. Nemusíte myslieť na jedno či viacrazové vrecúška a hlavne nezdravé a neekologické plastové fľaše. Back to school sa začína na celom svete a teraz je ten správny čas sa rozhodnúť, ako svoje deti naučíte chrániť životné prostredie.

Eko sáčky

Mali ste ako dieťa balenú desiatu do igelitového vrecúška? A ako balíte svojim deťom desiate vy? Nový školský rok vám dáva skvelú možnosť začať žiť lepšie a naučiť aj svoje deti používať ekologické drobnosti. Robíme ta spolu svet lepším. V našej ponuke nájdete ekologické vrecká na desiatu, ktoré vám jej prípravu a balenie uľahčia.

Eko sáčky TUTO certifikované ako netoxické. Sú pevné a plné príbehov. Ak sa vás niekto opýta, odkiaľ máte takého skvelého desiatového pomocníka, pokojne mu povedzte, že ho ušili šikovné ruky z východného Slovenska. Nepodporujete žiadnu korporáciu, nekupujete mačku vo vreci. Kupujete si kvalitné vrecúško, ktoré je funkčné a kvalitné a bude slúžiť vášmu školákovi veľmi dlho.je vhodné nielen na nákup zeleniny, ovocia či pečiva, ale aj na desiatu. Sú to proste zero waste vrecká.

 

Leto je obdobím grilovačiek a záhradných párty. Aby ale všetko dobre dopadlo, je dôležité vedieť ako správne ochutiť jedlo. Našťastie dnes už nemusíte byť profesionálnym šéfkuchárom. Stačí vedieť, ktoré bylinky sa hodia na mäso a ktoré sú určené k zelenine a šalátu. Sonnentor vám pomôže objaviť nové chute. Nech sa páči, zoznámte sa.

Kto je Sonnentor?

Samotné slovo Sonnentor znamená slnečná brána. U nás, na www.ekomarket.sk, nájdete od tejto značky bio čajerôzne koreninykoreninové zmesi, ktoré vám pomôžu správne ochutiť každé jedlo.

 

Bez ohľadu na to, kedy sa všetky „ostatné“ deti okolo vás „odpliekovali“ alebo aké úžasné pokroky robí bratranec či kamarát, vaše deti sú iné. Tak ako ste iní vy. Neznamená to, že ako rodičia zlyhávate len preto, že sa vašej princezničke alebo princovi nechce na nočník. Doprajte si čas.

Kedy a ako začať

Predstavte si, že ste zvyknutí robiť niečo automaticky. Napríklad šoférujete auto a odrazu od vás niekto chce, aby ste začali lietať lietadlom. Aj pre deti je výmena plienok za nočník či „dospelácku toaletu“ veľká zmena, na ktorú ich treba pripraviť. V žiadnom prípade teda nečakajte, že existuje čarovný spôsob alebo zázračná formulka. Ako teda začať s učením sa na nočník?

 

Bežnou súčasťou nášho dňa je plný drez špinavého riadu. Ak máte doma umývačku riadu, dokážete tento neutešený pohľad pomerne jednoducho zredukovať. No mnohí z nás stále umývajú riad v ruke. Ekologické umývanie riadu je ale možné v oboch prípadoch. Stačí si vybrať správnych pomocníkov.

Ručné umývanie riadu

Keď sa zamyslíte nad tým, koľko fliaš prostriedku na umývanie riadu použijete za celý život, pravdepodobne to budú stovky ba možno aj tisícky. V prvom rade je to plast a spôsob, ktorým ho spracúvame. Samozrejme, recyklácia je potrebná, no zároveň je dôležité uvedomiť si, že aj používanie plastových fliaš môžeme obmedziť, ak si zvolíme čapovaný prostriedok na riad.

 

Áno, ako využiť Novinku od doTERRA a teda esenciálny olej z zelerových semienok?

Urobíme si osviežujúce smoothie. Recept je plný zdravých surovín ako je banána, jablko,

jahody či maliny. Poskytuje nám zdravý začiatok dňa alebo zdravú desiatu pri hladovke.

Príprava trvá iba pár minút a je jednoduchá.

Potrebujeme:

2 kvapky zelerového oleja zo semien

1 banán

1 červené jablko (200g)

1 šálka (240ml)

1 šálka (200g) mrazených /čerstých jahôd

1 šálka (200g) mrazených/čerstvých malín

Všetky ingrediencie dáme do mixéra a zmiešame do hladka.

MUDr.Kristína Dugasová 6.8.2020

 

 

Ak sa povie esenciálny olej, predstavíte si najskôr difúzer alebo vonnú misku na aromaterapiu, z ktorých sa jemné vône postupne uvoľňujú do prostredia. Oleje, ale majú okrem krásnej vône aj celú radu iných účinkov, ktoré zlepšujú náladu alebo pomáhajú pri trávení. doTERRA guľôčky sú navyše praktické, jednoducho ich strčíte do kabelky a ešte jednoduchšie a celkom nenápadne ich užijete.

Ako na svieži dych

Určite vás neprekvapí, že budeme hovoriť o mäte alebo ak chcete o pepermintovom oleji. Určite viete, že mentolové, mätové či pepermintové žuvačky alebo spreje okamžite osviežia dych. Možno ste ale nevedeli, že mäta je skvelý pomocník aj pri zlom zažívaní. Napríklad vtedy, keď cítite nepríjemnú ťažobu po jedle, vyskúšajte jednu gulôčku peppermint od doTERRA. Malá želatínová guľôčka sa vám v ústach pomaly rozplynie a prinesie explóziu mätovej chuti a ďalšie fantastické výhody:

 

Čapovaná drogéria je prvým krokom, ako prať a upratovať lepšie a ekologickejšie. V lete, ale máte skvelú príležitosť urobiť viac krokov k zníženiu dopadu vašich každodenných činností v domácnosti na životné prostredie. Ekologické pranie a sušenie bielizne je pritom také jednoduché. Stačí len málo, aby sa váš pohľad na život úplne zmenil.

Čapovaný gél na pranie

Na www.ekomarket.sk nájdete viacero gélov na pranie, ktoré môžete využívať v ich čapovanej podobe. Keď si uvedomíte, koľko obrovských nádob ste už zrecyklovali, možno je čas obľúbiť si jednu na dlhšiu dobu. Čo poviete?

 

Vedeli ste, že slovenskí výrobcovia nemajú za sebou zdravotné kauzy, neprodukujú nekvalitné výrobky a množstvo ich produkcie končí za našimi hranicami? Slovenské výrobky nájdete aj u nás, na www.ekomarket.sk pretože veríme, že okrem podpory našej ekonomiky a šíreniu povedomia o značkách, vás presvedčíme aj o ich mimoriadnej kvalite.

Hovorí sa, že ak chceme vidieť zmenu vo svete, musíme myslieť globálne, ale konať lokálne. Preto vám prinášame príbehy značiek, ktoré vyrástli v našom susedstve. Pozrime sa spolu na to, akých výrobcov zo Slovenska máme v ponuke.

 

Príroda sa o nás stará rôznymi spôsobmi. Vitamíny a minerály, ktoré potrebujeme na to, aby sme sa cítili dobre a aby naše telo fungovalo správne, sú všade okolo nás. Berry.En nám tieto rozhodnutia uľahčuje. Stačí si správne vybrať.

Prečo Berry.En?

Pretože zakladatelia tejto spoločnosti chcú, aby sme žili lepšie. Znie to jednoducho, pretože to je jednoduché. Žijeme rýchlo a zabúdame na zdravú a vyváženú stravu a cítime ako na nás dolieha stres a únava. Berry.En neustále pracuje na výskume, a tak rozširuje množstvo prírodných látok, ktoré využíva na vytváranie skutočne unikátnych produktov.

 

Ak ste našim pravidelným zákazníkom, určite viete, že sú neoddeliteľnou súčasťou našej ponuky. Esenciálne oleje doTERRA sú skutočne luxusné dary zeme. Dnes by sme sa s vami chceli pozrieť na históriu výroby a používania rôznych druhov olejov. Zájdeme spolu na exotické miesta a zistíme, že príroda sa naozaj stará o všetko, čo potrebujeme.

Všetky známe civilizácie

Egypťania uzatvárali vzácne esencie do živočíšneho tuku. Využívali napríklad živicu z cédrového dreva a pri balzamovaní pozorovali antibakteriálne a konzervačné účinky vyrobených olejov. Čínski a indickí lekári zase skúmali bylinky a aromatické rastliny, ktoré sa stali súčasťou indickej ájurvédskej medicíny.

 

Príroda sa stará o všetky naše potreby. Zabezpečuje nám vzduch na dýchanie, potraviny, vodu, relax aj to, aby sme sa obliekali do čistého a voňavého oblečenia. Ako? Napríklad pomocou plodov výnimočného stromu Sapindus mukorossi. Mydlové orechy sú skutočne zázračné, chceli by ste vedieť odkiaľ pochádzajú?

Čarovný strom

Tieto stromy nájdeme v Indii a tiež v Nepále, kde sa pestujú v dolných úpätiach a strednej časti Himalájí až do výšky 1200 m n. m. Plody tohto stromu sa bežne nazývajú indické mydlo, pracie alebo mydlové orechy. Stromy prežijú aj v pomerne zlých podmienkach, v chudobnej pôde a často sú vysádzané okolo domov poľnohospodárov. Jeden strom môže vyprodukovať 30 – 35 kg plodov ročne.

 

Pitný režim nie je výmysel moderných trendov. Je to spôsob, ako telu dopĺňame to, čo naozaj potrebuje. Stále väčším problémom sú ale celé hromady plastu, ktorý sa kopí na skládkach a v prírode.

Nie obyčajný plast ale TRITAN

Už na prvý dotyk je jasné, že plastové fľaše EQUA nie sú obyčajné. Klasický plast obsahuje množstvo nebezpečný látok – napríklad Bisfenol A (BPA), ktorý je už zakázaný v detských fľašiach v Kanade, Dánsku a Francúzku.

 

Jarné mesiace nám konečne dovolili tráviť oveľa viac času vonku. Výlety do prírody sú pravidelnejšie a súvisia s nimi celé zoznamy vecí, ktoré si potrebujeme zbaliť. Zabudnúť nesmieme na jedlo, nápoje, maškrty, čosi na energiu, repelenty ani na hygienu.

Dobroty v ekologickom obale

Ak ešte neviete čo je to včelí obal, nebojte sa. Hneď vám to vysvetlíme a vy sa do nich zamilujete. Okrem toho, že papierové vreckovky, sa nalepia na všetko a prakticky nie je možné vyhnúť sa tomu, aby sme ich aspoň z časti neskonzumovali, sú vždy len jednorazové. Ak si dobrôtky na cestu zabalíte do ekologického obalu, napríklad do včelích obalov, určite si z nich neodhryznete a zároveň ich veľmi jednoducho môžete používať znovu a znovu.

 

Repelent nie je hanba, je to samozrejmá súčasť našej výbavy do lesa, na lúky či na stanovačku k vode. Nemusíte, ale používať aerosóly ani repelenty, ktorých zloženie nedokážete bez zakoktania ani prečítať. Vďaka www.ekomarket.sk môžete stiahnuť po úplne prírodnom riešení, ktoré dokonale ochráni vašu pokožku pred útokmi bodavého hmyzu.

Prírodný repelent proti kliešťom, ovadom a komárom

Skutočným umením je vytvoriť kvalitný prírodný repelent, ktorý bude šetrný k prírode a zároveň aj k vám. Preto sme pre vás do našej ponuky zaradili viacero jeho verzií. Prírodný repelent Effitan od značky Alva ochráni celú vašu rodinu pred kliešťami až 6 hodín a pred ovadmi aj komármi až 8 hodín. Navyše, je šetrný k pokožke a jemne ju ošetruje pomocou kokosového oleja a aloe vera.

 

 

Pri všetkých povinnostiach, ktoré nás počas dní stretávajú, si často starostlivosť o seba nechávame na „neskôr“. Maska na vlasy alebo kvalitný šampón sú pre nás len čosi, čo riešime len tak – mimochodom. Zabúdame pri tom na to, že vlasy sú našou pýchou a starostlivosť o by sme podceňovať nemali.

Ako si správne umývať vlasy

Možno si poviete, že túto časť osobnej hygieny máte v malíčku, no keďže sme sa v roku 2020 už učili aj znovu si umývať ruky, zopakujme si ešte raz aj toto. Ako si správne umývať vlasy vám poradí aj vaša kaderníčka, no my vám dáme tiež zopár tipov.

 

Či už máte alebo nemáte detí, tento sviatok sa týka všetkých nás, pretože všetci sme deti.

Či máte 80 , 50 alebo 5 rokov, prípadne pár mesiacov všetci sme deťmi našich rodičov.

Preto si myslím, že tento sviatok je úžasný, lebo nikto nie je počas neho ukrivdení. Každí máme nárok na darček , aj keby sme si ho kúpili sami . 

Čo by sme Vám odporúčali my v Ekomarket k MDD?

 

Páni prepáčte, ale tentokrát sme si pripravili niečo len pre ženskú populáciu. Pestrofarebné menštruačné kalíšky.

Nie je to diskriminácia, môžete sa inšpirovať a k najbližšiemu sviatku, obdarujte Vašu srdcovú dámu kalíškom od nás z Ekomarket.

V Ekomarkete, myslíme na to, že čas po zmrzlých bude už slnečný a dámy budú chcieť športovať, tancovať či plávať. A kalíšok Vám počas teplých dní umožní všetky tieto aktivity v najlepšej intimite a pohodlí.

Kalíšky sú super na cesty po Slovensku či zahraničí, majú praktický box na uloženie či sterilizáciu. Môžete si ho naozaj vziať do hotela aj do stanu , nosiť ho k sukni, plavkám či si obliecť rifle alebo tepláky. Tak už neváhajte a aj Vy si vyberte Váš kalíšok.

 

Aj keď sme sotva stačili uschnúť a porozdávať veľkonočné vajíčka a zajačikov, leto sa blíži presne podľa plánu. Znamená to veľa slnečných dní aj teplôt, ktoré presahujú 20°C. A teraz ruku na srdce. Koľkokrát ste sa vrátili z prechádzky s červeným nosom alebo rozpáleným čelom. Viete, čo tým riskujete? Opaľovacie krémy je potrebné používať aj vtedy, keď neplánujete ležať na deke. Prečo?

Slnko svieti, aj keď ho nevidíme. Spáliť nás môže aj spoza oblakov, počas horúcich letných dní, aj v zime. Pred pôsobením slnka sa chránili aj Egypťania. Bielu pleť považovali za symbol vyššieho postavenia v spoločnosti nie len oni, ale aj mnohé kultúry v Európe. Na ochranu používali rastlinné oleje z orechov, olív či avokáda.

Pred čím nám opaľovacie krémy chránia:spálenie kože

 

Zdravie je na prvom mieste vždy a všade. Hlavne v čase, kedy si extra dávame záležať na pravidelnom a dostatočnom prísune vitamínov. Preto sme pre vás do nášho ekomarketu pridali obľúbené pochúťky od MIXIT. A nie len to :)

Müsli s čokoládou aj na prípravu do plaviek

Keď sa povie raňajky, čo vás napadne ako prvé? A čo ak sa povie zdravé raňajky? Vločky vôbec nemusia byť nudné alebo málo chutné. Vďaka MIXIT sa budete na každé raňajky tešiť. U nás nájdete ich najlepšie a najchutnejšie kombinácie. Pre milovníkov sladkého maškrtenia máme extra čokoládové „ládovanie“, po ktorom sa vám bude o čokoláde aj snívať. A ak plánujete zodpovedne pristupovať ku plavkovej sezóne, máme pre vás mix, ktorý vám pomôže. Zostavený bol v spolupráci s výživovou poradkyňou presne na to, sa vám minuloročné plavky obliekali s ľahkosťou.

 

Nie je to vlastne ani nič nové. Dezinfekcia na ruky, na podlahy, čistič, ktorý pomáha bojovať s baktériami na rôznych plochách je vo väčšine domácností vždy po ruke. Multifunkčné dezinfekčné prostriedky aj dezinfekčné gély na ruky sú dnes nie len odporúčanou, ale hlavne nezastupiteľnou súčasťou našich kabeliek, baby tašiek či ruksakov.

Dezinfekciu si so sebou berieme do práce, na nákupy, na výlety a najmä vtedy, keď sa chystáme kamkoľvek medzi ľudí. Neznamená to ale, že sa musíme spoliehať len na výrobky, ktoré škodia našej prírode. My na www.ekomarket.sk pre vás máme dezinfekcie, ktoré vás chránia a sú šetrné k prostrediu.

 

Možno neviete, možno stále váhate, no možno ste už čo-to počuli o cvičení, ktoré sa schováva pod skratkou SM systém. Jeho pomenovanie vychádza z dvoch slov. S je pre stabilitu a M pre mobilitu. Cvičenie teda stabilizuje našu chrbticu a pomáha nám zvyšovať našu mobilitu. Ako to funguje?

 

Pre budúce aj súčasné tehuľky

SM systém je vlastne súbor LEN 11 cvikov, ktoré sa menia podľa potrieb toho, kto cvičí. U nás nájdete CD, ktoré prevedie ženy obdobím pred, počas aj po období tehotenstva. Zároveň u nás nájdete aj balančnú podložku, elastické lanoopornú tyč, ktorú pri cvičení SM systému budete potrebovať. Ak ste úplná začiatočníčka, máme pre vás aj výhodné balenie, v ktorom je celý cvičebný set pekne zbalený a pripravený na používanie.

Pre koho je SM systém určený?

 

Základom je samozrejme prevencia. V chrípkových obdobiach vieme len ťažko zabrániť, aby sa naše deti, ktoré sa pochybujú v škole plnej smrkajúcich a kýchajúcich ľudí nenakazili. Bojovať s chrípkou ale musíme. A to každý rok. Verejné priestory, doprava aj samotná návšteva lekára môže byť v tomto období nebezpečná. Ako jej predísť?

Čisté ruky

Nie nadarmo nám naše mamy neustále prízvukovali, že si máme umývať ruky. Čisté ruky totiž znamenajú oveľa menej baktérii a menšiu šancu, že si chrípku donesieme domov. Do školských tašiek aj do kabeliek si preto pribaľte prírodný antibakteriálny gél, ktorý vaše ruky nevysuší, ale zároveň ich zbaví baktérií, plesní a všetkých druhov vírusov. U nás nájdete obľúbený gél Alphanova, ktorý je 100% odbúrateľný a vyrobený bez ropných derivátov.                                                                                                                                                                    

 

Hromadenie nečistôt v organizme si často spôsobujeme nezdravým stravovaním, no môže byť aj následkom toho, na akom mieste žijeme a vplýva na neho aj to, aký máme prístup k čerstvému vzduchu a vode.

Naše telo je skutočne dokonalý stroj. Dokáže sa chrániť a dáva nám najavo, keď niečo nie je v poriadku. Ak pozorne načúvame, dokážeme rýchlo identifikovať problémy a efektívne ich riešiť. Detoxikácia organizmu by mala byť samozrejmou súčasťou starostlivosti o naše telo. Nepotrebujeme pri tom radikálne chudnúť, meniť svoje návyky alebo sa presťahovať na panenský ostrov. Stačí, keď do svojich bežných dní pridáme zopár maličkostí.

Zendocrine od doTERRA

 

Veď to poznáte. Chladné počasie nám obhrýza tvár, štípe nás do líc a aj pod nohavicami cítime, ako nám v mraze tuhnú svaly. No a kým studený nos si môžeme zohriať a ľadové prsty schovať do rukavíc, naša pokožka, ktorá je vydaná napospas mrazu, potrebuje našu pomoc a extra starostlivosť. My vám dnes poradíme, ako sa postarať o suchú pokožku v zime a chladnom počasí.

Horúca sprcha alebo vaňa plná horúcej vody je príjemná. No niekedy len na dušu. Našu pokožku vysušuje. Vyskúšajte teda v rámci otužovania nepridávať do svojej sprchy príliš veľa horúcej vody. Vaša pokožka sa vám poďakuje.

 

 

 

Aj keď nás zima spočiatku nečastuje snehovými závejmi a mrazivými ránami, jej vplyv cítime hneď. Je to najmä chlad, ktorý sa postupne dostáva úplne všade a my pridávame na kúrení a častejšie si doprajeme hrejivú sprchu či horúci čaj. Výsledkom týchto výhrevných opatrení je, že naše telo stráca hydratáciu a my akosi viac potrebujeme siahnuť po kréme či výživnejšom šampóne. Pozrime sa teda na to, ako na suché vlasy nielen zime. Samozrejme ekologicky a prírodne.

 

Darčekmi, ktoré pre vás vyberáme dnes, môžete obdarovať svojich milovaných partnerov, manželov, otcov či bratov. Potešíte ich nie len samotným darom, ale tiež tým, že pre nich vyberiete produkty, ktoré sú ekologické. Presne takéto vianočné darčeky (nielen) pre mužov si môžete vybrať u nás na ekomarket.sk. Poďme teda na to.

Na dobitie energie

Ekologické neznamená fádne. U nás nájdete aj darčeky pre mužov, ktorí majú radi energetické nápoje. Sú len v trošku pozmenenej forme a na prírodnej báze. Napríklad B.EN NATURAL ENERGY, ktorý stimuluje organizmus vďaka kofeínu, výťažkov z rastlín a ovocných štiav celkom prirodzene. Energy gél B.EN od značky Berry.En sú ďalším veľmi obľúbeným výživovým doplnkom. Vybrať si môžete z rôznych druhov a rozhodnúť sa tak, ktorý gél by najviac potešil muža, ktorého chcete týmto vianočným darčekom obdarovať. V našej ponuke nájdete gély na dobitie energie, na detoxikáciu organizmu, na podporu srdca, s vápnikom a horčíkom aj na zdravé kĺby.

 

Trend zero waste, teda bezodpadový životný štýl, je v súčasnosti potrebný. A to nie len preto, že nenakupovanie zbytočných vecí a využívanie tých starých šetrí vašu peňaženku. U nás sme sa rozhodli ísť cestou čapovanej drogérieveľkých balení prostriedkov na pranie, dezinfekčných prostriedkov, tekutých mydielprostriedkov na umývanie riadu. Ponúkame aj čapovaný sprchový gél a šampón. Väčšia z nich je tiež v bio kvalite či vegan kvalite. Aké výhody má čapovaná drogéria?

Prečo čapovaná drogéria?

Asi viete, koľko obrovských plastových fliaš potrebujete na to, aby ste mohli prať. Je to v prvom rade prací gél a aviváž. Na prvý pohľad sú to len dve fľaše. Ale zrátať si musíte aj to, koľkokrát do týždňa periete a koľko vám jeden prací gél vydrží. Ak sa vyberiete cestou čapovaných prostriedkov na pranie, môžete celé roky používať tú istú nádobu bez toho, aby ste pri každej kúpe nových zásob museli kupovať aj novú nádobu, ktorá skončí v odpade.

 

 

Vône v nás vyvolávajú rôzne pocity, dokážu nám pripomenúť dávno zabudnuté momenty, ľudí, ktorých sme dávno nevideli, naše detstvo či obľúbené chvíle. Aromaterapia nám môže pomôcť aj pri rôznych zdravotných problémoch alebo ak chceme navodiť správnu atmosféru doma, v práci či na mieste, kde vítame našich zákazníkov alebo hostí. Pozrime sa spolu na účinky jednotlivých vôní.

Levanduľa a levanduľový olej

Éterický olej z levandule zmierňuje napätie a uvoľňuje stres. Podobne ako eukalyptus pomáha prečisťovať a zvlhčovať vzduch, a preto je skvelým pomocníkom pri nachladnutí alebo chrípke. Poznajú ho aj tí, ktorí trpia migrénami, bolesťami hlavy alebo nespavosťou. Levanduľový olej prináša do miestnosti upokojenie a zároveň vonia „čisto“, ako keby si ste sa ponorili do čerstvej posteľnej bielizne. Môže sa tak stať súčasťou vašej spánkovej hygieny, upokojujúcich rituálov, po ktorých si výdatne odpočiniete.

Citrusové oleje

Citrónový olej môžete použiť aj ako netoxický čistič, ktorý vám upratovanie spríjemní. Citrón má fantastickú schopnosť nabiť nás energiou a skvelo pôsobí na dobrú náladu. Zabíja víry a baktérie a môžete ho pridať aj do svojho zvlhčovača vzduchu. Ak máte chuť na svetlejšie vlasy, alebo ich chcete zbaviť nánosu viacerých farbení, stačí si urobiť z citrónového oleja vlasový kúpeľ – ale veľmi opatrne, citrón na zosvetlenie vlasov skutočne funguje. Ak hľadáte energiu na ranné zobudenie a dobitie energie, siahnite po pomarančovom oleji.

Éterický olej listea cubeba

 

Pripravili sme si pre Vás, teda p.Zdenka malú recenziu na našu novinku Eko tablety do umývačky Frosch.

Zdenka píše:

Tablety Frosch boli vyskúšané na rôzne špinavom riade. Išlo aj o zaschnutú špinu,bez použitia opláchnutia.

Vôňa pri otvorení balíka bola dosť silná a postupne slabla. Po umytí riadu bola príjemná voňa

Riady boli čisté a bez povlaku

Cenovo trošku vyššie (7,99 - 26ks) ako Ecozone (kupujem maxi balenie 72ks-15,19) 

Odporúčam vyskúšať. 

Plusy 

- príjemná vôňa

- prírodne zloženie

- papierový obal 

Mínusy 

- malé balenie 

Ďakujem eshopu Ekomarket za možnost vyskúšať  tablety Frosch.

Zdenka Procházkova 

Ďakujeme pani Zdenka, našej zákazníčke za testovania, naša poznámka - má domácnosť s malými detičkami, čiže myslím, že tabletky do myčky prešli naozaj záťažovým testom.

Ak chcete aj Vy testovať sledujte náš FB profil Ekomarket a regujte na výzvu a dostanete príležitosť pre nás otestovať Novinky.

 

Mnohé z Vás určite zacítili pri svojej práčke čudný nepríjemný zápach,  či pri vyťahovaní prádla z práčky nepríjemný zatuchnutý závan. Prípadne ste zbadali na svojom bubne či na gume nejaký povlak?

Ako sa toho zbaviť lacno, rýchlo a bez námahy? Je to možné? Áno.

Netreba Vám na to žiadne komerčné prípravky za veľa peňazí z reklám, ktorých účinok je minimálny alebo žiadny.

Potrebujeme:

1kg kryštálovej sódy (natrium carbonat -pracia sóda) - dostať ju kúpiť v drogérii či predajnich poľnohosp. a vinohrad.potrieb.

1l bieleho alk. 8% octu (môže byť aj normálny nebiely ocot)

Postup:

1. Priamo do bubna práčky nalejem 3 - 4 l vody.

2. pridáme roztok 1kg kryštálovej sódy rozpustenej v o vriacej vode

3. Práčku zatvoríme, nastavíme n amax. teplotu 95 stupňov . NIE na predpieranie! Len na hlavný dlhý program. Čím dlhši časový program, tým lepšie.
Pokial máte z boku plnenú práčku môžete vidieť v bubne "mierne penenie". To sóda rozpúšťa všetky staré nanesené zvyšky pracích prostriedkov a aviváži. 

4. Na konci práčku vypneme, vyčistíme filtre.

5. Postup treba zopakovať, ale teraz dáme do práčky 8% zázrak - ocot. Práčku znova pustíme na 95 stupňov a na najdlhší program bez predpierania.

Ocot zlikviduje všetky možné plesne nahromadené na nedostupných miestach našej pomocníčky práčky.

Túto generálnu očistu práčky sa odporúča robiť 2 x ročne. Je to efektívnejšie ako používať rôzne komerčné prípravky, ktoré sú bohužial bez efektu.

Moje hodnotenie:

Sóda stojí cca 1,5 eura a ocot 0,40 eura + cena vody a elektrickej enrgie.

Minimálne výdavky, maximálna účinnosť čistenia Vašej práčky.

Ekomarket MUDr.Kristína Dugasová

 

SM-systém je súbor jednoduchých a účinných cvikov založených na aktivácii svalových špirál. Tie sťahujú obvod tela, vyrovnávajú chrbticu do strednej línie a vytvárajú silu nahor, ktorá chrbticu naťahuje. Tým sa uvoľňujú blokády chrbtice, zvyšujú sa medzistavcové platničkya rovnomerným rozložením pohybu sa predchádza aj zvýšenému opotrebeniu kĺbov. Pre správne cvičenie, ktoré chrbtici prospieva, je dôležitá pozícia tela, charakter cviku, použitá sila, rýchlosť, dĺžka a intenzita cvičenia. SM-systém je teda „hra podľa prísnych pravidiel, ktoré však nie je zložité dodržiavať“.

Metóda SM-systém sa vyvíja viac ako 30 rokov. Už 25 rokov sa používa v klinickej praxi u pacientov s bolesťami chrbtice, s akútnym vyklenutím disku (platničky) a skoliózou. Využívajú ju aj vrcholoví športovci na zlepšenie výkonu a predchádzanie preťaženiu a degenerácii chrbtice a veľkých kĺbov. Cvičenie má tiež veľký význam pri prevencii a liečbe porúch veľkých kĺbov (bedrový, kolenný a ramenný, kĺby nohy a nožná klenba). Je vhodné pre všetkých od 5 do 100 rokov.
 

V prípade prevencie alebo pre regeneráciu chrbtice pri sedavom zamestnaní, nesprávnom držaní tela alebo jednostrannej záťaži pri práci, či športe bez ťažšej degenerácie chrbtice Vám stačí cvičiť 10-15 minút denne. Pri športe sa odporúča zacvičiť si tiež aspoň 10 minút pred a po športovom výkone.
 
Pri liečbe skoliózy u detí v školskom veku je vhodné začať s deťmi cvičiť už pri prvých prejavoch bolestí, príp. degenerácií chrbtice. Pri liečbe skoliózy (bez ohľadu na vek pacienta) treba počitať s dlhodobým cvičením (niekoľko mesiacov) v trvaní min. 60 min. denne (ideálne 30 minút ráno a 30 minút po škole, či práci alebo navečer). Po úprave skoliózy je vhodné pokračovať v cvičení v režime min. 15 minút denne.

Cvičenie metódou SM - systém je veľmi vhodné aj pre tehotné ženy a ženy po pôrode.  Tým, že spevňuje svaly panvového dna, umožňuje ľahší pôrod a chráni pred možnými problémami s únikom moču po narodení dieťatka. Zároveň prekrvuje celú oblasť panvového dna, čo prináša optimálne vyživovanie plodu počas jeho rastu v maminom brušku. Okrem toho cvičenie zbavuje všetky ženy v tehotenstve aj po pôrode častých bolestí chrbta a krížov! Dĺžka cvičenia závisí od konkrétnych problémov mamičky.

V prípade liečby ťažšieho poškodenia chrbtice, predovčetkým pri poškodení platničiek, cvičí pacient v akútnej, bolestivej fáze max. 5 minút viackrát (5-6x) denne. Postupne prechádza na dlhšie časové úseky a celkovo na min. 60 minút cvičenia denne. Liečba je dlhodobá a trvá niekoľko mesiacov až dva roky. Z dôvodu prevencie sa odporúča zotrvať pri cvičení aj po vyliečení, a to v preventívnom režime 10-15 minút denne.
 

Mydlový slíz na pranie je ekologický, šetrný, nedráždivý  a lacný prací prostriedok,

ktorý si vyrobíte ľahko sami doma. A okrem iného budete mať radosť s vlastnoručne

vyrobeného pracieho prostriedku.

Čo potrebujeme?

1ks mydlo na pranie 125g  / najlepsie je jadrové mydlo/ , alebo môžem odporúčit marseillské mydlo / je o niečo drahšie/

1/2kg sódy na pranie (práškovej sódy stačí aj 300g)

horúcu vodu

vedro s vrchnákom

miešadlo

strúhadlo

odmerku

Postup:

1. Na strúhadle nastrúhame 125g pracieho mydla.

2. Rozpustíme v 2-3 l horúcej vody.

3. Keď je mydlo rozpustené pridáme sódu a miešame.

4.Postupne dopkníme objedm vody na 10 - 12l.

5. Poriadne miešame, aby nevznikli hrče.

6. Čerstvý mydlový slíz je tekutý.

7. Necháme ho odstáť 12-24 hod. v zatvorenom vedre.

 /Tip: prvé 2-4hod sem tam premiešame/

8. Za 12 -24 hod sa zmení konzistencia mydlového slízu

z tekutého na tuhý gél.

9. Mydlový slíz /gél rozmiešame, ak treba prelejeme do menších 

uzatvárateľných nádob.

10. Na pranie dávkujeme priamo do bubna práčky 250 -300ml

mydlového slízu na pranie. Na silno znečistené prádlo možme 

dávkujeme až 500ml pracieho mydlového slízu.

11. Na škvrny použiejem žlčové mydlo tekuté žlčové mydlo Ulrich Naturlich  a pre Veganov eko odstraňovač škvŕn Frosch Eko sprej na škrvny Froch ala žlčové mydlo.

12. K bielemu prádlu pridajte soľ na škvrny soľ na škvrny PUER aktívna je pri praní od 50 stupňov/ , pre nízke teploty odporúčame Eko prostriedok na dezinfekciu plienok BIO D

Upozornenie:

Môže sa stať, že po prvom opratí Vám prádlo zošedne. Je to však spôsobené, reakciou mydla so zbytkami starého komerčného prásku. Pri druhom a ďalšom praní sa všetko vráti do normálu.

Tip: Ak sa chcete vyhnúť zašednutiu prádla pri prvom praní, stači pridať 80ml sódy BIKA .

Prajeme Vám úspešnú výrobu Vašeho mydlového slízu na pranie.

Veríme, že to bude pre Vás zábava a s našimi tipmi sme Vám pomohli k čistému a voňavému prádlu opratom vo Vašom vlastnom ekologickom mydlovom slíze.

Ekomarket  MUDr.Kristína Dugasová

 

Relax pri kúpeli s aromaterapiou

Chcete sa dobre zrelaxovať po náročnom pracovnom týždni? Dajte su relaxačný kúpeľ. Aromaterapia robí zázraky.

Rozpustite éterické oleje v lyžici medu, mlieka a smotany. Zmes nalejeme do horúceho kúpeľa a paru zhldboka dýchame. Relaxujeme.

Tymián 2 kvapky

Tea tree 2 kvapky

Eukalyptus 1 kvapka

Citrón 1 kvapka

Pomoc pri prechladnutí aromaterapiou
Éterické oleje nakvapkáme do nádoby do nádoby s horúcou vodou . So zavretými očami inhalujeme najmenej 10minút.

Rozmarín 1 kvapka
Mäta prieporná 2 kvapky
Tea tree 1 kvapky

Inhalácia Take a Way- Aromaterapia so sebou

Nakvapkajte éterické oleje na vreckovku. Čo najčastejšie k nej privaňajte a zhlboka vdýchnite vôňu.

Eukalyptus 1 kvapka

Tymián 1kvapka

Klinček 1kvapka

Mäta prieporná 1 kvapka

http://www.ekomarket.sk/aromaterapia/

Odporúča MUDr.Kristína Dugasová

 

Chceli by ste porodiť prirodzene? Už prenášate?

Tak Vám odporúčame prírodný pôrodný koktail.

Potrebujeme:

125 ml mlieka
1 veľkú škoricu
5 klinčekov
4 polievkove lyzice ricinoveho oleja
1 polievkova lyzica medu

Postup:

Mlieko, skoricu a klinceky spolu prevariť, potom odstaviť na 30 minúť.
Potom vybrať klinčeky a škoricu. Pridať olej a med. Poriadne zamiesat.

Užiť teplé.

Ak máte rizkové tehotenstvo alebo ste mali problémy počas tehotenstva, či sa niečo Vášmu lekárovi nezdá, prosím skonzultujte užitie s ním.

MUDr.Kristína Dugasová

 

Aniball, je balónik, ktorý pomôže žene pripraviť sa na pôrod, nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke.
Nakoľko chceme, aby ste vedeli, že nepredávame nikdy mačku vo vreci, ale len overené produkty, napíšem Vám krátku recenziu.

Napriek tomu, že som 3rodička, rozhodla som sa pripraviť, aby som sa vyhla potrhaniu či násttrihu. Aj keď si niekto povie, že 3rodička bábo "vypluje", nie je to tak.

Prvé dieťatko som rodila bohužiaľ sekciou pre koniec pánvový, pri druhom som nevedela, či sa podarí, takže som necvičila.
Nástrih bol minimálny s mojím súhlasom, ale až pri treťom po cvičení s Aniballom som pochopila, že bol zbytočný.

Cvičiť som začala, cca 40 dní pred pôrodom asi 30 min. denne, vždy v kľude. Zo začiatku to išlo ako po masle. Neskôr som sa občas nútila, a často mi pomáhalo čítať skúsenosti iných žien, povzbudzovalo ma to. Ťažko na cvičisku ľahko na bojisku.

Asi dva týždne pred pôrodom som už necvičila každý deň, občas som mala pauzu aj 2 dni, ale potom prišla odmena vo väčšom obvode. Rozmer nad 30 cm som dala iba raz. Potom som si držala tých 28-29cm.

Pôrod bol dlhý skoro 24hodín, v Rakúsku, čiže voľba polohy aj tempa bola tolerovaná.

Záver: bez nástrihu bez potrhania, len kozmetike trhlinky na velkych piskoch , ktoré sa zahojili behom 2 dní. Dcérka mala hlavičku s obvodom 34,5 cm.

MUDr.K.Dugasová

 

Jack N‘ Jill vytvorili manželia Justin a Rachel z Austrálie, ktorí sa po narodení svojho prvého dieťaťa rozhodli pridať k rodičom na celom svete, ktorým záleží na súčasných problémoch s prostredím a na tom, aké priame účinky majú na naše deti. Začali spochybňovať všetko, s čím prišiel ich chlapec do kontaktu, lebo ho nechceli vystavovať účinku zbytočných prísad a chemikálií. Z nedostatku možností výberu v rámci ústnej hygieny boli frustrovaní.

Rozhodli sa preto vytvoriť tú absolútne najbezpečnejšiu a najchutnejšiu zubnú pastu pre deti.

 

V Indii a Nepále sa mydlové orechy (Sapindus mukorossi) používajú už od pradávna ako rastlinný prací prostriedok. Strom mydlového orecha má svoj pôvod v južnej Indii a rastie do výšky 15 m. Plody (mydlové orechy) sa zbierajú v jeseni. Zrelé orechy majú zlatú farbu a sú lepivé. Po zbere sa lúskajú, škrupinky sa opatrne vysušia a ich lepivosť sa vytratí. Čierne jadierko sa nedá použiť ani na jedenie ani na pranie. Škrupinky však obsahujú cenné látky, ktoré sa výborne hodia na pranie a čistenie. Obsahujú prírodný saponin, ktorý má podobné účinky ako mydlo.

MODERNÉ POUŽITIE MYDLOVÝCH ORECH

 

Liečba prírodnými liečivami má stále význam aj v modernej dobe, či už ako doplnková liečba alebo aj liečba. Propolis znamená medzinárodne tmel. Čiže včelí tmel pripravujú zo živice včely, ktorú zbierajú na púčikoch niektorých ihličnatých a listnatých stromoch. Keď včely spracovávajú živicu pridávajú do tohto produktu svoje výlučky - zo slinných žliaz. V úli ju miešajú s voskom a lepia ňou štrbiny. Na vnútornej strane úľa, stenách, rámikoch vytvárajú tenký povlak propolisu. Nakoľko má baktericídne účinky, v úli plní aj hygienický význam.

Ako užívať propolisové kvapky:

1. Pri interných ochoreniach vyvolávajúcich horúčky si dáme 3 krát denne 1 kávovú lyžičku propolisových kvapiek do čaju alebo teplej vody.

 

 

 

 

 

Príroda nám ponúka svoje jedinečné, nenahraditelné bohatstvo. Toto bohatstvo sa schováva v kvetoch, plodoch, listoch, kúre i v koreňoch bylín a stromov.

Prenás sa tieto poklady nachádzajú v esenciálnych olejoch, ktoré pôsobia na nás a na náš organizmus blahodárne, komplexne a hlboko ovplyvnňujú naše emócie, dušu, zdravie a celý náš organizmus.

 

Krása má byť z čistej prírody

100% prírodné esenciálne oleje sú buď značky Saloos alebo Tierra Verde, takisto aj vonné kompozície Saloos sú tvorené len zmesou 100% prírodných éterických olejov.  Patria ku najkvalitnejších na trhu, pretože každý esenciálný olej prechádza prísnymi testami.

Syntetické oleje vyrobené chemickou cestou v laboratoriách nikdy nemôžu nahradiť účinky čisto přírodných olejov.

Pôvod olejov

 

 

Čo je to kolika? Alebo radšej položme otázku, čo všetko nesprávne nazývame kolikou? 
V prvom rade si treba uvedomiť, že kolikou sú nesprávne nazývane problémy s plačúcim novorodencom, ktoré sú pripisované bolestiam bruška. Dieťatko plače a okolie vraví asi ho bolí bruško, pomasírovala si mu ho? Prdkalo? Atď. 
Avšak dieťatko plače pre svoju nezrelosť. Kolika začína okolo 2-3 týždňa života a končí okolo 3mesiacov života, samozrejme sú výnimky. 
Nejde o pravú koliku, ktorá vychádza v bolesti bruška, ale o nepravú koliku, čiže nezrelosť novorodenca. 
Napr. také žriebä keď sa narodí, tak v priebehu niekoľkých hodín sa postaví na nohy a chodí. 
Ľudské mláďa, keď sa narodí, je to totálne bezbranné, odkázané na svojich rodičov, nevie sa posadiť, chodiť a ani usmiať. Keby sa však dieťatko malo narodiť „zrelé“ resp. keby sa malo aspoň vedieť usmiať, nebolo by to možné pre veľkosť hlavičky, ktorá by neprešla pôrodnými cestami. 
Ak dieťatko nemá inú príčinu pre plač, tzv. že dieťatko je nakojené , prebalné, vetry odchádzajú, nemá teplotu a ani inú príčinu pre plač, tak jediné po čom Vaše dieťatko túži je to, že chce byť pri Vás, chce byť s Vami a cítiť Vás. Predsa bolo súčasťou Vás dlhých 9 mesiacov a zrazu ho dajú do tichej miestnosti do postieľky kde sa má pozerať ne na strop. 
Nie, ten malý drobček túži byť s Vami, byť súčasťou Vás a Vášho života, naďalej. Nechce byť, v tichej miestnosti, keď 9 mesiacov počúvalo Váš hlas a zvuky okolia. Túži, aby naďalej 
mohlo všetko toto prežívať. 
A ako to uskutočniť? Nosením. Nie dieťatko tým nerozmaznáte nebojte sa, dieťatko samo, keď bude pripravené sa prestane nosiť. 
Ako? Šatkou na nosenie alebo pomocou ergonomických nosítok s novorodeneckou vložkou. 

Ak je príčina inde? 

 

 

Grapefruit

Silica sa získáva lisovaním kôry plodov čerstvých graperfruitov. Ich vôňa je svieža, nahorknutá, verne kopíruje čerstvý, práve ošúpaný grep. Úplne ako všetky ostatné citrusy, má deodoračne a osviežujúce účinoky. Rozradostňuje a povzbudzuje.Prečisťuje ovzdušie a zbavuje ho nežiadúcich pachov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia