Kategórie
 
 
 
 
 

Čo je to kolika? Alebo radšej položme otázku, čo všetko nesprávne nazývame kolikou? 
V prvom rade si treba uvedomiť, že kolikou sú nesprávne nazývane problémy s plačúcim novorodencom, ktoré sú pripisované bolestiam bruška. Dieťatko plače a okolie vraví asi ho bolí bruško, pomasírovala si mu ho? Prdkalo? Atď. 
Avšak dieťatko plače pre svoju nezrelosť. Kolika začína okolo 2-3 týždňa života a končí okolo 3mesiacov života, samozrejme sú výnimky. 
Nejde o pravú koliku, ktorá vychádza v bolesti bruška, ale o nepravú koliku, čiže nezrelosť novorodenca. 
Napr. také žriebä keď sa narodí, tak v priebehu niekoľkých hodín sa postaví na nohy a chodí. 
Ľudské mláďa, keď sa narodí, je to totálne bezbranné, odkázané na svojich rodičov, nevie sa posadiť, chodiť a ani usmiať. Keby sa však dieťatko malo narodiť „zrelé“ resp. keby sa malo aspoň vedieť usmiať, nebolo by to možné pre veľkosť hlavičky, ktorá by neprešla pôrodnými cestami. 
Ak dieťatko nemá inú príčinu pre plač, tzv. že dieťatko je nakojené , prebalné, vetry odchádzajú, nemá teplotu a ani inú príčinu pre plač, tak jediné po čom Vaše dieťatko túži je to, že chce byť pri Vás, chce byť s Vami a cítiť Vás. Predsa bolo súčasťou Vás dlhých 9 mesiacov a zrazu ho dajú do tichej miestnosti do postieľky kde sa má pozerať ne na strop. 
Nie, ten malý drobček túži byť s Vami, byť súčasťou Vás a Vášho života, naďalej. Nechce byť, v tichej miestnosti, keď 9 mesiacov počúvalo Váš hlas a zvuky okolia. Túži, aby naďalej 
mohlo všetko toto prežívať. 
A ako to uskutočniť? Nosením. Nie dieťatko tým nerozmaznáte nebojte sa, dieťatko samo, keď bude pripravené sa prestane nosiť. 
Ako? Šatkou na nosenie alebo pomocou ergonomických nosítok s novorodeneckou vložkou. 

Ak je príčina inde? 

 

 

Hlad – často maminky riešia koliku a dieťatko je hladné, lebo nie je dojčené na požiadanie. 
Pretože, dojčí presne každé 3 hodiny , však dieťatko nemôže byť zase hladné. Pre dojčenie, 
Ale neexistujú tabuľky, či časové harmonogramy, dieťatko má byť dojčené na požiadanie. 
Problém s trávením- pri kojení je dôležité ak dieťatko dopije/ak už nesaje aj po stláčaní/ ponúknuť druhý prsník. Ak nie dieťatko dostáva menej mliečka bohatého na tuk, a preto mliečko prechádza tráviacim traktom rýchlo a nestíha sa stráviť mliečny cukor, čo spôsobuje 
u bábätiek plynatosť, pálenie záhy, koliku. 
Nadprodukcia-dieťatko pije na etapy- napije sa, oddýchne , odgrgne..a o chvíľu hľadá prsník opäť. Dajte mu prsník opäť, ale ponúknite mu ten istý, ak pije nechajte do dopiť, ak keď už len cucká, že dopilo ponúknite mu druhý prsník. Ak pije dieťatko len chvíľku vysaje vždy len vrchné mliečko, preto ho treba priložiť na ten istý prsník opakovane, aby vypilo aj zadné mliečko -bohatšie na tuky. Lebo ak by sme mu ponúkli druhý prsník zaplní si bruško predným mliekom, a takisto to môže byť v prípade ak bábo pije hlatvo. 
Čiže ak bábätko papá častejšie je potrebné ho prikladať na ten istý prsník 2-3 hod. Druhý ponúkame, až keď saje naprázdno. 
Alebo môže piť málo, pretože je počas kojenia rušené okolím. 
Hltavé pitie- bábätko ide na prsník neskoro, pije hltavo a nepokojne a nahlce sa vzduchu,a potom môže grckať 
Alergická reakcia na stravu matky – môže reagovať na kravské mlieko v strave matky, nakoľko bielkovina kravského mlieka je silný alergén, ktorý prechádza do materského mlieka. 
A takto môže alergicky reagovať bábätko. Ide hlavne o mlieko, fermentované mliečné výrobky problém nerobia / jogurt, syry../. Môže sa prejaviť bolesťou bruška, ekzémom, zelenou stolicou. 
Intolerancia laktózy – nie je to isté ako alergia na bielkovinu kravského mlieka 

/článok ešte nie je dokončený, doplním ho/

MUDr.K.Dugasová

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia