Kategórie
 
 
 
 
 

Menštruačný kalíšok (Mooncup, LadyCup, Lunette, Meluna, Yuuki,Nur Cup, MASMI, Merula) je dámska hygienická pomôcka určená pre mnohonásobné použitie. Kalíšok sa zavádza dovnútra pošvy, kde sa do neho zbiera menštruačná krv. 
Každých 4 až 12 hodín (podľa toho, ako silná je Vaša menštruácia) je nutné kalíšok vybrať a vyprázdniť. Kalíšok zachytí asi 30 ml tekutiny. Vďaka tomu budete musieť kalíšok vyprázdňovať menej často, než si vymieňate tampóny alebo vložky. Na rozdiel od tampónov sa krv do kalíška neabsorbuje, kalíšok je možné po vybratí umyť a znovu použiť.
Menštruačné kalíšky sa vyrábajú z mäkkého lekárskeho silikónu a v poslednom čase aj z termoplastu (TPE). Kalíšky z lekárskeho silikónu sú najdrahšie, ich výhodou je ale to, že silikón je už roky používaný v lekárskom priemysle a alergie na tento materiál sa temer nevyskytujú. Oproti tomu Latex vyvoláva alergie oveľa častejšie. Nový materiál TPE má zdravotné atesty a zdá sa, že je pre výrobu kalíškov tak isto vhodný ako silikón. Jeho výhodou je, že z neho vyrobené kalíšky sú lacnejšie. Na dotyk je kalíšok podobný detskému cumlíku. Po zavedení tesne priľne k pošvovej stene (vytvorí sa podtlak) a tak je zabezpečené, že krv steká iba do kalíška a nie von.

Odpovede na otázky, ktoré väčšinu žien napadnú ako prvé:
 

Menštruačný kalíšok je zo zdravotného hľadiska lepší ako tampóny. Materiál, z ktorého je kalíšok vyrobený, je na rozdiel od materiálu tampónov nepriľnavý pre baktérie. To znamená, že sa baktérie na kalíšku nemôžu množit. Naviac kalíšok nie je napustený žiadnými chemikáliami. Pri použití kalíška nevznikajú zapareniny ako pri použití menštruačných vložiek. Ak je kalíšek správne zavedený a správne sedí, nemôže z neho unikať žiadna krv a ani neviete, že ho máte.

Menštruačný kalíšok je vhodný pre všetky športové aktivity vrátane jazdy na bicykli, plávania a môžete ho používat aj počas noci. 

                        Kalíšok Mooncup vyrába britská firma Mooncup Ltd.

                         Kalíšok LadyCup vyrába česká firma Jaguara s.r.o.

                        Kalíšok Lunette vyrába fínska firma Lune Group Oy Ltd.

                              Kalíšok MeLuna vyrába nemecká firma MeLuna

                 Kalíšok Yuuki vyrába česká firma BETA obchodní společnost, s.r.o.

                         Kalíšky Nur Cup vyrába mladá španielská firma

                         Kalíšky MASMI je španielský kalíšok

                         Kalíšok Merula sa vyrába v Nemecku od roku 2016

Prečo je lepší? Môžete ho používat pri všetkých aktivitách a neustále!

Hygiena 

Menštruačné kalíšky, ktoré ponúkame, neobsahujú žiadne superabsorbčné látky, deodoranty ani bielidlá. Sú z antialergického materiálu a nenarušujú zdravé vaginálne prostredie a mikroflóru. Sú vhodné aj pre ženy s citlivou pokožkou alebo ženy trpiace ekzémami. Nevyvolávajú syndróm toxického šoku.

Hladký povrch kalíška nebráni samočistiacim a ochranným mechanizmom sliznice pošvy. Kalíšok neabsorbuje prirodzenú vaginálnu vlhkosť a neuvoľňujú sa z neho žiadne vlákna ani častice. 

Jednoduchá údržba
Menštruačný kalíšok sa dezinfikuje rovnako ako cumlíky pre bábätká: jednoducho ho necháte vyvariť asi 5 minút vo vode. 
Kalíšok sa dá sterilizovať aj pomocou k tomu určených sterilizačných tabliet, ALE po použití dezinfekčních tabliet kalíšok treba dôkladne opláchnuť vodou, aby nedošlo ku kontaktu sliznice s chemikáliami.

Dlhá životnosť
Používanie kalíška je ekonomickejšie a pohodlnejšie. Nebudete musieť znovu a znovu kupovať tampóny a vložky a stále premýšľať, či ste si ich zobrali so sebou dosť, keď idete von. 
Životnosť menštruačného kalíška je 5 až 15 rokov. Dlhšiu životnosť uvádza výrobca kalíškov z lekárskeho silikónu. 

Používanie kalíška je šetrné k životnému prostrediu
Menštruačný kalíšok je šetrný k životnému prostrediu. Predstavte si, koľko vložiek a tampónov ste si už za tie roky zakúpili a vyhodili!

Pri akých športových aktivitách a iných činnostiach ho môžete používat?
  • plávanie
  • jazda na bicykli
  • lyžovanie
  • jazda na bežkách
  • skialpinizmus
  • jazda na kajaku
  • potápanie
  • treking
  • speleológia
  • tanec
  • lezenie, horolezectvo
  • bowling
  • šachy :)

Kalíšok môžete mať zavedený počas celej noci a spoľahlivo Vás ochráni.

Je ideálnym riešením dámskej hygieny pri cestovaní.
Nemusíte premýšľať, koľko vložiek a tampónov si so sebou zobrať. Kľudne sa môžete kúpať i počas svojich dní. Môžete sa opaľovať v plavkách a neobávať sa, kde Vám práve vykukne šnúrka od tampónu. 
Pri cestovaní s ruksakom na chrbte nemusíte nosiť hromadu vložiek ani tampónov a stále ich v ruksaku niekam prekladať. Nemáte sa kde umyť - nemusíte, pri používaní kalíška nebudete špinavá od menštruačnej krvi. Ani sa Vám nestane, že by ste si ušpinili spacák. Naviac nebudete mať zlý pocit z vyhadzovania hygienických pomôcok počas trampovania v prírode.
Ku kalíšku si môžete zaobstarať aj gél na ruky, čo je antibakteriálny gél na ruky s okamžitým účinkom. Doporučujeme ho použiť pred a po manipulácii s menštruačným kalíškom v prípade, ak nie je k dispozícii voda a mydlo. Jedná sa o rýchloschnúci, bezfarebný gélový prípravok obsahujúci vitamín E a výťažky aloe vera. 

Pre citlivé ženy je vhodný aj nákup lubrikantu na báze vody, pre jednoduchšie zavedenie.

Používanie kalíška je úplne bez zápachu!
Vaša menštruačná krv totiž sama o sebe nesmrdí. Nepríjemný zápach začne vydávať až pri kontakte s vložkou alebo tampónom napusteným rôznymi deodorantmi. A taktiež baktérie, pre ktoré je nasiakla krv v buničine vložiek alebo tampónov ideálnym domovom, vôňu práve nevydávajú. 
Pripadá Vám to nechutné? Nám tiež! Preto používame menštruačný kalíšok, v ktorom sa krv zhromažďuje vo svojom prirodzenom tekutom stave, nezapácha a baktérie sa v ňom neusídlia. 

Používanie menštruačného kalíška sa doporučuje ženám, ktoré majú potiaže s opakovanou vaginálnou mykózou a kalíšok je vhodný aj pre ženy, ktoré trpia na ekzémy alebo rôzne kožné alergie na tampóny alebo latexový materiál. Silikónový materiál, ktorý je absolútne neutrálny, udržuje prirodzené zdravé vaginálne prostredie a nevysušuje sliznicu.
 

História

Sériová výroba sa oneskorila z dôvodu nedostatku základnej suroviny - gumy - v období po 2. svetovej vojne. Preto prvé výrobky prišli na trh až v 50. rokoch 20. storočia v severovýchodnej Amerike. Avšak medzi ženami nebola v tej dobe vôľa používať hygienické pomôcky tohto druhu, a tak produkt nebol úspešný a na trhu sa neudržal.
V roku 1987 bol vyvinutý iný menštruačný kalíšok v USA, avšak u veľa žien sa objavili alergické reakcie na použitý materiál na báze latexu.
Menštruačný kalíšok Mooncup, ktorý sa začal vyrábať v roku 2002 v Anglicku, je z mäkkého silikónu. Je to materiál, ktorý nevyvoláva žiadne alergické reakcie, a preto sa tento produkt osvedčil a buduje si na trhu silnú pozíciu. Je pozitívne prijímaný najviac ľuďmi, ktorí majú silné povedomie o ochrane životného prostredia a problematike zdravia.
Design fínskeho menštruačného kalíška Lunette navrhla v roku 2004 Heli Kurjanen.
Menštruačný kalíšok LadyCup začala vyrábať česká firma Jaguara s.r.o. v roku 2007 a kalíšok Yuukičeská firma BETA s.r.o. v roku 2008.
MeLuna je prvý menštruačný kalíšok vyrábaný v Nemecku. Jeho výroba z nového materiálu TPE sa začala v roku 2008.

Každá žena priemerne za svoj život spotrebuje 10 000 kusov vložiek alebo tampónov. Umelohmotné súčasti týchto hygienických pomôcok nie sú rozložiteľné prirodzenou cestou v krátkej dobe, a tak sa nahromadia na skládkach a zaťažujú životné prostredie pri spaľovaní v spaľovniach odpadu. 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia