Kategórie
 
 
 
 
 

V Indii a Nepále sa mydlové orechy (Sapindus mukorossi) používajú už od pradávna ako rastlinný prací prostriedok. Strom mydlového orecha má svoj pôvod v južnej Indii a rastie do výšky 15 m. Plody (mydlové orechy) sa zbierajú v jeseni. Zrelé orechy majú zlatú farbu a sú lepivé. Po zbere sa lúskajú, škrupinky sa opatrne vysušia a ich lepivosť sa vytratí. Čierne jadierko sa nedá použiť ani na jedenie ani na pranie. Škrupinky však obsahujú cenné látky, ktoré sa výborne hodia na pranie a čistenie. Obsahujú prírodný saponin, ktorý má podobné účinky ako mydlo.

MODERNÉ POUŽITIE MYDLOVÝCH ORECH

Dnes sa škrupiny mydlového orecha dajú veľmi dobre použiť na pranie v práčke. Látkové vrecúško zabraňuje, aby sa zmiešali s bielizňou. Na rozdiel od bežných pracích prostriedkov, ktoré obsahujú značné množstvo chemikálií ako sú rozpúšťadlá, vonné a konzervačné látky, rozjasňovače a pod., je mydlový oriešok veľmi šetrný k životnému prostrediu i k pokožke. Pri praní v mydlových orechoch aviváž nie je nutná, bielizeň je z hľadiska vône neutrálna.

AKO FUNGUJE MYDLOVÝ ORECHY

Mydlové orechy vytvárajú mydlovú penu, ako náhle sa dostanú do kontaktu s vodou. Do priloženého vrecúška (alebo starej pančušky) vložte 4-6 poliek škrupiniek mydlových orechov  a dobre zaviažte (čím tvrdšia voda, tým viac škrupiniek použite). Vrecko vložte priamo do práčky medzi bielizeň. Program môžete nastaviť s predpierkou alebo bez nej. Po skončení prania vrecko vyberte a oriešky odstráňte. Vrecúško vysušte a použite pri ďalšom praní. Zvyšky škrupiniek môžete zlikvidovať ako biologický odpad, alebo dať do kompostu.
Mydlový oriešok sa výborne hodí na všetky pracie teploty (30° – 90°C aj na vlnu a hodváb). Froté uteráky budú príjemne nadýchané aj bez aviváže. Orech je ideálny pre normálne znečistenú (predovšetkým farebnú) bielizeň a chráni farby.

Na bielu bielizeň a pri škvrnách je potrebné pridať lyžicu soli na škvrny! Na prirodzenú vôňu je možné do práčky pridať éterický olej, napr. levanduľový.

Pokiaľ periete v ten istý deň 2-3 práčky pri nízkych teplotách (30°- 60°C) za sebou, môžete použiť ten istý balíček škrupiniek (pri vysokých pracích teplotách oriešky zmäknú viac než pri nízkych).

VÝHODY MYDLOVÝCH ORECHOV

Tento prírodný prací prostriedok má neutrálnu vôňu, je biologicky odbúrateľný a chráni farby.

Farebné textílie ako džínsy a tričká si svoju farbu uchovajú omnoho dlhšie.

Mydlový orech zmäkčuje prádlo prirodzeným spôsobom, preto nie je potrebné pridávať aviváž.

Ak periete v mydlovom orechu, nepotrebujete máchanie, pretože orech obsahuje len prírodné látky a netreba treba vymývať žiadnu chémiu.
Mydlové orechy sú výborné pre alergikov a osoby s kožnými problémami.
Ekologickým praním chránite vodu a rieky pred chemikáliami.

Pomer ceny a množstvo:
1 kg mydlových orechov vystačí pre štvorčlennú rodinu pri 2-3 práčkach týždenne zhruba 9-12 mesiacov. Pre porovnanie: náklady za bežný prací prášok činia minimálne trojnásobok.

VYUŽITE UNIVERZÁLNY ÚČINOK ROZTOKU Z MYDLOVÝCH ORECHOV AJ NA ĎALŠIE ÚČELY
(roztok získate prevarením asi 10 polovičných škrupiniek po dobu 10-15 minút)
* na čistenie zlata, striebra a iných kovov,
* ako univerzálny čistiaci prostriedok (na okná a kúpeľňu),
* umývací prostriedok na riad (na ručné umývanie riadu alebo v umývačke),
* tekuté mydlo ošetrujúce pleť,
* šampón (proti masteniu a lupinám, dodáva vlasom hodvábny lesk a vitalitu),
* postrek na rastliny na likvidovanie škodcov (práve z toho to dôvodu produkuje strom mydlového orechu saponin). Roztok ničí škodcov bez poškodenia rastliny a nezaťažuje záhradu chemickými látkami,
* roztok z mydlových orechov likviduje vši, kliešťov a pod. Môžete tak pomôcť Vašim domácim maznáčikom od rôznych potvoriek.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia