Kategórie
 
 
 
 
 

Marec je mesiacom, keď zima bojuje s jarou o to, kto vyhrá. Je, ale jasné, že jar tak či onak zvíťazí a pomaly so sebou prinesie teplejšie a dlhšie dni.

S týmto obdobím, prichádza viac slniečka, postupne trávime viac času v prírode, či už prechádzkami alebo športom. Ja osobne si rada spravím výlet aj s deťmi, či už je to len obyčajná prechádzka po lese za účelom zberania medvedieho cesnaku a jarných kvietkov do vázičky alebo sa vyberieme na turistiku.

Potrebujeme so sebou výbavu, primeranú nášmu výletu:

  • šatku alebo nosič
  • ruksak – je fajn ak je ľahký, ale priestranný a ešte lepšie ak farebne ladí so šatkou či nosičom

  • fľašku na pitie – pitný režim je dôležitý aj na prechádzke či turistike, lebo sa môžete zdržať... alebo nastúpite do auta, aby ste vyštartovali na výlet a Váš pasažier zahlási: „ Mami som smädná.“ Momentálne sú veľmi užitočné na našich prírodných výletoch antikorové termofľašky. Výhodou je, že držia teplo buď teplé alebo studené, podľa toho aký nápoj do nich nalejete. Zároveň sú ľahké a majú objem 500 ml a váhu cca 302 g (dieťa zvládne odniesť svoju fľašku samo). Sú zdravotne nezávadné, zároveň majú otvor, z ktorého sa dokáže napiť aj menšie dieťa. Výhodou je aj, že jednoducho viete z fľaše vodu naliať aj na ruky, ak potrebuje umyť nečistotu.
  • potrebujem dózu na jedlo – nejaké ovocie či zeleninu a nejakú zdravú sladkosť od Mixitu do vrecka
  • vhodné je nezabudnúť si papierové vreckovkyvlhčené obrúsky, jeden nikdy nevie
  • s nami na výlet balíme aj LevanduľuDivoký pomaranč od doTERRA.
  • Levanduľa na rany či krvácanie a pomaranč na dobrú náladu
  • ak ideme na výletom dlhšiu cestu, berieme si aj jednoduchú kartovú hru LAMA od Mindoku, áno moje detstvo pamätá klasické kvarteto...ale LAMA je zábavná, rýchla a jednoduchá aj pre menšie deti, ktoré poznajú farby
  • s pribúdajúcim slniečko budeme na výletu baliť aj prírodný repelent či opaľovací krém, ale na to máme ešte čas, ešte stále nás môže pani zima prekvapiť, aj keď slnečné lúče sú príjemné, lákavé a teplé...

Okrem toho, že slniečko nás láka von, chystáme sa všetci na jarné upratovanie. Určite rozmýšľate, ako to zvládnuť tento rok lepšie, skôr, bez stresu a ekologicky.

Nebudem Vám písať, že máte vyhodiť oblečenie, ktoré ste posledný rok nenosili, pretože väčšine z nás by ostali v skrini len tepláky. Tento rok sa teším nejak veľmi na jar, keďže sneh sa nedal poriadne užiť lyžovaním, museli sme sa presunúť na bežky aj to obmedzene. Možno aj preto, sa na jar viac teším ako inokedy, pre tú krásu, čo pre nás príroda pripraví s kvitnutím kvetov.

Akoby som chcela tu jar prilákať, tak ja už som jarné upratovanie začala. Našla som si tento rok celkom dobrý systém, aby som si užila aj slniečko a jarnú prírodu, ale aj upratala.

Základom dobre organizovaného jarného upratovania bez vypätia všetkých síl je nenechať si všetko naraz na jeden deň. Najlepšie, ak si urobíte plán a zapojíte aj statných členov domácnosti. Odporúčam upratovanie po izbách a na dve etapy. V prvej etape upratať izbu ako takú – prach, pavučiny, paplóny, poťahy na matrace, koberce a vytriediť nepotrebné veci. Druhá etapa – je šatník , výmena oblečenia za jarné a kontrola toho čo ešte potrebujem a čo posuniem ďalej cez zero waste skupinu. Prvú fázu mám už v dvoch izbách za sebou. Druhá fáza príde neskôr, keďže počasie je ešte vrtkavé a priniesť môže aj sneh.

Na ekologické jarné upratovanie som použila aj moje obľúbené eko čistiace prostriedky. Okná som vyumývala teplou vodou s ekologickým gélom na riad BIO D a mojou obľúbenou už 10 ročnou recyklovanou handrou od Ecoforce. Následne som ich vyleštila eko čističom na okná od Ecoverupapierovou utierkou Lucart, ktorá následne skončila v komposte.

 

Parapety som vyumývala opäť handrou Eocoforce , zájdená špina išla výborne dole lufou, ktorá je kompotovateľná a levanduľovým pieskom od Froschu. Prach a prípadné pavučinky som poutierala s druhou Ecoforce handričkou, suchou (mám ich niekoľko už 10 rokov).

Nábytok – stolíky, poličky, skrinky, postele, skriňu to všetko som vyčistila s teplou vodou a eko dezinfekčným eukalyptovým čističom BIO D, izby ostali krásne sviežo voňať po eukalypte, lebo rovnaký produkt som použila aj na čistenie podlahy. Rada tento ekologický čistiaci a dezinfekčný prostriedok používam univerzálne aj pre jeho príjemnú vôňu aj čistiace schopnosti. Použitú vodu môžem vyliať v záhrade alebo s ňou poliať kvety na balkóne.

Obliečky a poťahy na matrace som oprala v eko pracom prášku na farebnú bielizeň od Ecoverna fľaky a väčšie nečistoty som prisypala eko soľ na škvrny od Ecoveru. Ostatné bielizeň som pralaeko pracom géle od BIO D s vôňou jalovca. Časť bielizne sa krásne prefúkala a vysušila už aj na šnúre v jarnom vetríku a slnečných lúčoch. S čím si jarné slniečko ešte neporadilo išlo do sušičky, kde mi pomáhajú drycube loptičky Ecozone. Vodu so sušičky používam na polievanie izbových kvetov. Ak jej je veľa dá sa použiť aj na umytie topánok či dlážky.

No a keď už mám všetko upratané, umyté a opraté aj usušené, aby sme sa cítila príjemne nakvapkám na matrace Lavender od doTERRA alebo Wild Orange. Samozrejme si môžeme obľúbenú vôňu od doTERRA nakvapkať aj do difúzera. Prípadne môžete vyčistiť aj priestoru použitím oleja Purify do difúzera.

A keď už sme boli aj na výlete a aj sme si upratali. Ja som kombinovala upratovanie doma s upratovaním v záhrade, aby som si vyčistila aj domácnosť a aj pomohla mojej začínajúcej permakultúrnej záhrade, kde sa upratuje na jar. Osvedčil sa mi spôsob ráno všetko nahádzať do prania, umyť okná, utrieť pavučiny a prach, umyť nábytok a dlážku. A poobebede sa vrhnúť na záhradu a užiť si jarné slniečko a spev vtáčikov, nezabudla som vyčistiť vtáčikom búdky.

Keď sme boli na výlete, zahrali si hru, upratali doma aj v záhrade, môžeme si upratať aj vo vlastnom tele. Porozmýšľajme nad svojím cieľom pre jarné obdobie alebo čo by sme radi dosiahli do leta. Upracme si nielen svoju myseľ, ale aj telo a nezabudni mi pri všetkom ukradnúť aj čas pre seba. A doprajme si aspoň 10 min cvičenia denne pre seba. Okrem toho môžeme pomôcť svojmu telu sa správne po zime naštartovať, správnou výživou pre naše bunky a ich správne fungovanie, pomocou Cell Essence set – Food + Energy + Regeneration. Nakoľko pre správne fungovanie je dôležité správne fungovanie buniek. Na to potrebujú správnu výživu, energiu a podporu prirodzenej regenerácie.

Verím, že Vám článok pomohol pri Vašich jarných plánoch a prípadne Vás inšpiroval.

MUDr. Kristína Dugasová 2.3.2021

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia