Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vzniká ten preslávený 100% recyklovaný papier? Nie je to vôbec jednoduchý proces, avšak zachraňuje našu planétu. So začiatkom školského roka prichádza okrem nových zážitkov aj možnosť ukázať ekologického ducha. Školy sa dnes snažia žiakov v prípade separácie papiera zaujať lákavými cenami.

S pojmom separácia či recyklácia sa v súčasnosti stretáva omnoho viac ľudí ako bolo v minulosti zvykom. Kľúčovým sa stal najmä fakt, že stav životného prostredia sa začal rapídne zhoršovať a v mnohých krajinách sa dokonca zaviedla povinná separácia odpadu v domácnostiach. Na Slovensku sa tento globálny problém začal riešiť regionálne či lokálne, a teda forma separovania a zberu odpadu (t.j. farebne odlíšené plastové vrecia/smetné nádoby) závisí od veľkosti danej obci a od financií, ktoré má obec k dispozícii.
Keďže sa do pozornosti verejnosti dostal hlavne plastový odpad, ktorý nad prípustnú úroveň znečisťuje oceány, moria i pôdu, tak aj samotné domácnosti kladú najväčší dôraz predovšetkým na separáciu plastového odpadu. Do úzadia sa dostáva práve papier a jeho separácia.

Ako separovať papier?

Napriek tomu, že v mnohých lokalitách nie je možné uskutočňovať pravidelné zbery papiera a kartónov, existuje niekoľko ďalších a rovnako jednoduchých spôsobov, ako sa separovaného papiera zbaviť. V prípade mestských sídlisk sa stali samozrejmosťou tzv. zberné klietky, ktoré sú kvalitne zabezpečené, a teda prístupné výlučne iba pre konkrétnych majiteľov bytov. V tomto priestore sa nachádzajú zberné nádoby až do objemu 1100 litrov, ktoré sú farebne odlíšené.  Žlté nádoby sú vyhradené pre plastový odpad, do zelených nádob patrí výlučne sklo a modrá zberná nádoba je určená na separáciu papiera a výrobkov z neho. Týmito troma základnými nádobami na separovanie disponujú všetky sídliská, avšak v niektorých lokalitách je možné stretnúť sa aj s hnedou nádobou na bioodpad či červenou nádobou na kovy. Už nejaký čas sa majitelia rodinných domov stretávajú s mobilným zberom papiera, ktorý je nielen výhodný pre obe strany, ale dokážu ušetriť množstvo času. Takýto druh zberu je možné objednať si už v každom regióne, a to jednoducho cez telefón. Mnohé zo spoločností, ktoré mobilný zber poskytujú, majú stanovenú aj minimálnu hmotnosť separovaného papiera. Pred objednávkou je potrebné množstvo papiera odvážiť a hmotnosť nahlásiť telefonicky danej spoločnosti, ktorá vás vopred bude informovať o termíne odvozu papiera. Pri mobilnom výkupe papiera sa cena za papier pohybuje od 0,07€ do 0,10€, ale tiež spoločnosť môže ponúkať za určitú hmotnosť hygienické výrobky ako papierové vreckovky, toaletný papier či kuchynské utierky.

Voda ako kľúč k plnohodnotnej recyklácii

Z modrých zberných nádob, zberných dvorov či zo škôl sa separovaný papier dostáva zbernými autami priamo do spoločností, kde nastáva ten najdôležitejší proces, a to spracovanie papiera až do stavu, kedy je možné papier opätovne použiť. Prvým krokom je presun papiera na bežiaci pás pomocou robotickej ruky. Bežiaci pás smeruje ku veľkej nádobe s vodou, kde sa pomocou tupých nožov papier rozomieľa.  Začiatok procesu je prispôsobený aj na odstránenie menších častí, ktoré nie sú z papiera, a teda menšie kovové alebo plastové súčasti. Na zachytávanie týchto častí slúžia okrem iného aj sitá, cez ktoré prechádza zmes papiera a vody, pričom voda je tu v zastúpení až 99%. Táto riedka zmes ďalej pokračuje po bežiacom páse, ktorý je prispôsobený na postupné odvodňovanie zmesi. Zmes v danom zložení začína schnúť pomocou tlaku a vysokej teploty, ktorá je vyššia ako 100 °C. Po uschnutí má zmes už dostačujúcu konzistenciu a hnedastú farbu. Fáza schnutia je dôležitá najmä pre ďalšie využitie hlavne v potravinárstve, kde recyklovateľný papier musí spĺňať dôležité kritéria pre uchovávanie potravín. 100% recyklovateľný papier sa následne spracováva podľa konkrétnych objednávok. Papier však nie je možné recyklovať donekonečna ako sklo či kovy, papier možno recyklovať len 5-8 krát, keďže celulózové vlákna sa každou recykláciou skracujú.
Výnimkou nie sú ani kartónové obaly z nápojov (tetrapaky), ktoré tiež našli plnohodnotné využitie v recyklovanom stave. V mnohých obciach sa tetrapaky separujú do jednej nádoby s plastmi (žltá nádoba) alebo s kovmi (červená nádoba), avšak existuje aj špeciálne farebné prevedenie určené výlučne pre kartónové obaly z nápojov ako mlieko, mliečne výrobky či džúsy, a to oranžová farba. Obľúbenými produktmi z recyklovaného tetrapaku sa stali aj  hygienické potreby ako vreckovky, toaletný papier či kuchynské utierky. Výrobou týchto produktov sa zaoberá známa talianska spoločnosť LUCART, ktorá využíva špeciálne ekologické technológie s rešpektom k prírode.

MUDr.Kristína Dugasová 10.9.2020

 

 

 

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia