Kategórie
 
 
 
 
 

Grapefruit

Silica sa získáva lisovaním kôry plodov čerstvých graperfruitov. Ich vôňa je svieža, nahorknutá, verne kopíruje čerstvý, práve ošúpaný grep. Úplne ako všetky ostatné citrusy, má deodoračne a osviežujúce účinoky. Rozradostňuje a povzbudzuje.Prečisťuje ovzdušie a zbavuje ho nežiadúcich pachov.

 

 

Citrón

Citrónová silica sa lisuje z kôry zrelých žltých plodov. Pvzbudzuje, má silné odmasťovacie účinky a deodoračné schopnosti, mierne bieliaci účinok. Ďalší účinkom citrónovej silice je schopnosť stimulovať činnosť bielych krviniek.

Tea tree

Autrálsky domorodci používali rastlinu v medicíne a ako očistu pre jej silné antiseptické a dezinfekčné účinky. Tea tree celkovo posiluje nervový systém, podporuje koncentráciu, silne pôsobí proti telesnej aj psychickej únave ( v aromaterapii sa používa na podporu liečby napr. chronickej únavy a či syndróme vyhorenia).

Borovica

Silica sa získava destiláciou ihličia a niekedy tiež drobných vetvičiek a šišiek za sucha. Má typickú arómu borovicového lesa. Má výrazné antiseptické, osviežujúce a deodoračné účinky, stimuluje a bystrí mysel. Zmes s eukalyptom a tea tree podporí účinoky jednotlivých silíc. Pomáha proti únave telesnej aj dučevnej. Používa sa tiež pri prechladnutí, chrípke, uvolňuje ucpaný nos a dutiny.

Eukalyptus

Silica sa destiluje z mladých lístkov a má výraznú arómu. Stimuluje imunitný a dýchací systém. Má výrazné baktericídne a antivírusové účinky.

Pomaranč

Pomarančová silica, rovnako ako ostatné citrusy, sa získava lisovaním kôry plodu pomarančovníka. Má podobné vlastnosti ako ostatné citrusové silice.

Levanduľa

Napomáha kľudnému spánku, prirodzene chráni proti moliam. V aromaterapii sa niekedy označuje ako všeliek na univerzálne použitie.

Litsea Cubeba

Destiluje sa z malého stromčeka príbuzného vavrínu, krorý voní po citrusoch. Jeho vlastnosti sa podobajú vlastnostiam citrusov. Medzi jeho najvýznamnejšie vlastnosti patria antiseptické, deodoračné a celkové osviežujúce účinky.

MUDr.Kristína Dugasová

 
 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia