Kategórie
 
 
 
 
 

Keď prídete k nám na osobný odber a oslovím Vás s ponukou našich menštruačných kalíškov, mám od Vás rôzne spätné reakcie.

 
Pre niektoré ženy je menštruácia stále isté tabu a zahanbia sa, nepríde im normálne sa rozprávať o prirodzenej ženskej potrebe menštruovať.
 
Ďalšia skupina žien, aj keď je otvorená téme, tak zase zatracuje kalíšok, nie to v živote sa nezaštupľujem... ale aspoň sa porozprávame o tom, prečo používať vložky s organickej bavlny či prípadne aniónové vložky a prejdeme aj tému udržateľných látkových vložiek, ktorých životnosť je do zničenia(moje majú 9 rokov a sú stále rovnaké bez poškodenia) a následne ich môžeme kompostovať (v závislosti od materiálu).
 
Potom je skupina žien, ktoré kalíšok zaujme, ale nevedia ako správne vybrať ten svoj kalíšok....
U nás v ponuke máme rôzne značky kalíškov, rôznej tvrdosti, z rôznych materiálov, s rôznym zakončením, rôzneho tvaru, rôznej farby a rôznej veľkosti.
 
                 

Preto som sa rozhodla napísať tento článok a pomôcť Vám aspoň trochu sa zorientovať v ponuke kalíškov a pri jeho výbere.

Začneme materiálom - kalíšky sa vyrábajú buď z lekárskeho silikónu alebo termoplastického elastoméru. Oba materiály sú certifikované a zdravotne nezávadné... Ak sa ma opýtate na rozdiel z hľadiska kalíška nevidím žiaden, ani len pocitový...vlastnosti kalíška by som totiž nepripisovala k materiálu ako takému, ale k jeho tvrdosti, veľkosti, tvaru, zakončeniu a dierkam..

Farba kalíška - väčšina výrobcov ponúka kalíšok čistý bezfarebný, ale sú aj výrobcovia, ktorý majú len farebné kalíšky v ponuke.
Masmi kalíšky, ktoré sú v ponuke v troch veľkostiach sú len v ružovo cyklamenovej farbe. MeLuna má rôzne farebné variácie - pozor u nich farba súvisí aj s rôznou tvrdosťou.
 
Niekto preferuje čistú "nefarbenú verziu", aby bol nezávadný. Aj farbené - farebné kalíšky sú zdravotne nezávadné. Niekto povie však to je úplne jedno akej farby je, aj to ho tam nikto nevidí :). A niekto sa chce potešiť počas svojich dní svojou obľúbenou farbou a berie svoj kalíšok ako "kamaráta" a má ho rád vo veselých farbách.
 
Strih/tvar kalíška je  v zásade veľmi podobný u väčšiny kalíšokov je akoby malý kalíšok či pohárik rozdiel v tvare je minimálny - je ako akoby veľkosťou šírkou a obsahom...len, aby bol iný. A potom mávajú rôzny počet dierok na hornom okraji - vďaka, ktorým sa vytvára podtlak.
Najväčší rozdiel v tvare/strihu oproti ostatným kalíškom má Merula Cup, ktorý je akoby malá banka = okrúhla nádobka a líši sa aj tým, že nemá žiadne otvorčeky.
 
Rôzne značky - je ich na trhu už veľmi veľa.... a nie každý kalíšok je aj kvalitný a certifikovaný...nešla by som úplne do čínskych produktov... Je dosť popredných výrobcov v európskych krajinách a spĺňajú všetko, čo majú a sú aj výrobcovia , ktorý sú na trhu veľmi dlho z najstarších Mooncup, LadyCup a MeLuna.
 
Zakončenie kalíška môže byť rôzne cez dlhú paličku s vrúbkami, guličku, valček, očko či bez zakončenia...je to už len o tom komu sa s čím a ako manipuluje...a prípadne, kto je ako citlivý dole a či mu zakončenie vadí alebo nie.
Niektomu stopka vadí, škrábe - LadyCup, Mooncup a iné... ženy si túto stopku skrátia nožničkami podľa potreby...niektoré až po spodok kalíška. Masmi a MeLuna majú tiež stopku, ale je to skôr valček a neškrábe svojim koncom a nie je ani, tak dlhá. MeLuna okrem iného ponúka zakončenie očkom - veľmi pohodlné pre vyberanie ľahké a jednoduché uchopenie. Gulička - gulička ja z dvoch strán akoby zrezaná čiže vytvára plochu na uchytenie..pozor pre tie, čo máte dlhé či gélové nechty, aby ste si túto guličku neodtrhli.. Niektrým ženám vyhovuje, že je maličká a sú ženy, ktorým sa práve s tak malou guličkou veľmi zle manipuluje.
Zakončenie bez konca..je to jednoducho len kalíšok...buď sa tak už predávajú alebo vznikne odstránením guličky, stopky, očka vyberanie umožnuňujú pásiy na spodku kalíška, ktoré narúšajú akoby ten hladký kalíšok. Bez zakončenia má v ponuke kalíšky MeLuna.
Úplne iná je v tomto zase Merula Cup , ktorá je zakončená dlhým veľkým očkom ... ale pocitovo akoby tam nič nemala.
 
Veľkosť - sú značky, ktoré nám ponúkajú dve veľkosti iné tri veľkosti, niekto univerzálnu veľkosť. Klasicky máme v ponuke kalíšky 2 veľkosti - 1, 2 alebo A,B či S/M a L alebo S a L..ako si zvolí označenie výrobca, tak podľa to sa treba riadiť.
Vždy ide o kalíšky, kde menšia veľkosť je vhodná pre mladé ženy vo veku 18 - 25 rokov, ktoré ešte nerodili alebo rodili cisárskym rezom.
Väčšia veľkosť je pre všetky ženy, nad 25 rokov alebo ženy, ktoré už rodili prirodzene.
Masmi ponúka veľkosti 3 : S pre mladé dievčatá vo veku 13 - 18 rokov, M pre mladé ženy 18 -25 rokov, ktoré nerodili a potom L pre ženy nad 25 rokov alebo po prirodzenom pôrode.
MeLuna má v ponuke ešte väčší výber veľkostí S, M, L ako už bolo spomínané vyššie, ale aj XL čo je pre dámy s veľmi silnou menštruaáciou alebo vyššou stavbou tela. Okrem toho v ponuke u nich nádjete aj kalíšok nazývaný shorty čiže krátky - tento kalíšok je vhodný pre ženy s nízko posadeným krčkom maternice. V minulosti to veľa žien s nízko položeným krčkom maternice riešilo obráteným kalíška na ruby.
No a potom prišiel výrobca Merula Cup , pôvodne mal tento tip kalíška iný výrobca a bol ponúkaný ako kalíšok práve pre ženy s nízko položeným krčkom...ale s Merulou prišiel ako UNI , čiže kalíšok univarzálnej veľkosti. V ponuke majú ešte svoju variantu XL.
                                 
 
Veľkostné rozdelenie Vám nemusí sedieť v prípade anatomických anomáliách, inej stavbe tela - menšie žienky , ktoré nosia konvenčné veľkosti oblečenia 34,36... Vtedy platí, že ak podľa veku a pôrodov mám mať kalíšok L, ale nosím oblečenie 34, 36, tak si kúpim kalíšok veľkosti M. Ak som nerodila a mám veľkosť oblečenia 34, 36 , tak si vyberiem kalíšok veľkosti S.
 
Tvrdosť - tu už je to celkom pestrá téma :) , nakoľko každý výrobca má inú tvrdosť materiálu, ktorý používa a okrem iného ešte niektorí výrobcovia aj ponúkajú rôzne varianty aj pre tvrdosť kalíšku.
Z u nás ponúkaných značiek je najmäkší kalíšok značky Masmi, následuje MeLuna SOFT, Biointimo, NurCup a Lady Cup majú skoro rovnakú tvrdosť (jedine asi horná obruč na Lady Cupe je tvrdšia oproti Nur Cup), MeLuna CLASSIC, Yuuki soft, MeLuna sport a Yuuki .
Tak ako nám MeLuna ponúkla rôzne farby, zakončenia a veľkosti , opäť ponúka rôznu tvrdosť svojich kalíškov - SOFT, CLASSIC a SPORT.
Najväčšiu veľkosť a tvrdosť v porovnaní s ostatnými značkami majú kalíšky YUUKI českej značky, ktoré aj vo svojej mäkšej verzii sú oproti konkurencii tvrdšie/pevnejšie a aj ich veľkosť 1, čiže menšia varianta je väčšia ako u iných výrobcov.
Opäť sme sa dostali k Merula Cup, ktorý opäť vytŕča za radu kalíškov, je jednej tvrdosti a je to absolútne jedno pri ňom. Je anozaj dokonale iný, neobsahuje ani na vrchnom okraji dierky ako jeho klasický kalíškovi kolegovia.
Ako si teda vybrať tú správnu tvrdosť kalíška? No treba sa orientovať podľa seba samej, čiže aj podľa toho ako sme citlivé dole... taktiež podľa toho,či len sedíme doma a čítame knihy alebo sme športový tip a robíme všetko možné...alebo nebodaj športujete aktívne a tvrdo na sebe makáte... Tvrdosť kalíška sa teda volí podľa pevnosti panvového dna. Pretože ak cvičíte a kúpite si ultra mäkký kalíšok, potom sa jednoducho môže stať, že pri návšteve toalety Vám vypadne, teda pri zvýšení tlaku, môže to byť však aj pri obyčajnom cikaní.
Ak ste skôr knihomoľ a so športom sa moc nekamarátite, tak si určite vyberte z mäkších kalíškov. Ak šporujete relaxačne, cvičíte si doma a v minulosti ste aj pravidelne počas školy robila nejaký šport či tancovala, poobzerajte sa v našej ponuke po niečom tvrdšom - čiže MeLuna CLASSIC alebo YUUKI SOFT... Ak ste vrcholová športovkyňa, tanečnica, či pravidelne na sebe tvrdo makáte, tak skúste pozerať na varianty YUUKI SOFT, MeLuna SPORT a YUUKI.
A opäť naša vytŕčajúca Merula, ktorej je ai naozaj jedno kto ju nosí a má rada každú z nás. :)
Výnimkami môžu byť stavy po pôrodoch, kedy sa panvové dno dáva do pôvodného stavu, vtedy dočasne môže Váš kalíšok pre Vás byť nevhodný, može pretekať alebo nebodaj ako som spomínala vyššie vypadnúť. Tento jav sa zväčša do 1 roku od pôrodu upraví a opäť Vám Váš kalíšok bude sedieť.
( Nie však, ak ste predtým mala veľkosť , ktorá je vhodná pre ženy, ktoré nerodili. Musíte si kúpiť nový kalíšok veľkosti pre ženy, ktoré rodili. )
 
Moja cesta kalíškom začala Lady Cupom L, pri ktorom mi časom vadilo pretekanie v prvé tri dni... chcela som úplny komfort a nevedala som sa uspokojiť iba s čiastočným. Ďalším v mojej zbiere bola MeLuna SOFT, ktorá bola super až na to, že príliš mäkká, čo bol problém aj pri zavádzaní...a pretekaní. Skončila som teda pri MeLune CLASSIC a som s ňou spokojná.
Samozrejem, aby som Vám vedela poradiť úplne korektne a čo najviac v mojej zbierke sú aj ostatné kalíšky, ktoré máme v ponuke..len mi nevyhovujú, ale testovať ich trebalo, aby som Vám pri výbere vedela, čo najlepšie poradiť.
Posledne moju zbierku obohatil kalíšok Merula Cup UNI, ktorý je naozaj super...vkladá sa úplne v pohode, vyberá bez odvzdušňovania a má veľké dlhé uško, za ktoré ho viete vybrať a zároveň Vám toto očko nevadí...
Dúfam, že Vám moj člaánok pomohol sa zorientovať v ponuke našich menštruačných kalíškov. V prípade, že predsa len ste si nie úplne istá, môžete sa obrátiť na mňa a rada Vám pri výbere poradím.
 
Autor: MUDr.Kristína Dugasová
 
Na článok sa vzťahujú autorské práva.
 
avatar
Kamila Kuňaková

Dobrý deň, viete mi poradiť, aký menštruačný kalíšok si mám vybrať Mám za sebou jeden pôrod sekciou. Menštruáciu mám normálnu. 2. 3. deň silnejšiu, potom už slabšiu.

...
avatar
Ekomarket

Dobrý deň,
Samozrejme V8m radi poradí, prosím napíšte nám na ekomarket.ekomarket@gmail.com, Ďakujem Ekomarket

...
avatar
Dana

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť s výberom správneho kaliska? Dakujem

...
avatar
Ekomarket

Dobrý deň
samozrejem eradi Vám poradíme prosím zavolajte nám 0911164624 alebo napíšete email na ekomarket.ekomarket@gmail.com a prípadne Vám vieme zavolať aj my ak nám pošlete číslo. S pozdravom

...
avatar
Lenka

Dobrý deň
Uvažujem nad kúpou kaliska a tak úplne sa neviem rozhodnúť že ktorý. Mám dvoch favoritov a to MeLuna classic L alebo Merula uni. Viete mi poradiť ktorý si mám vybrať? 30rokov, 2deti-sekcia.

...
avatar
Natalia Javorčekova

Dobrý deň, prosím viete mi poradiť, mám kalisok ladycup ale prvé dni mi preteka. Vôbec neviem či ho mám vymeniť, myslím že ho zavádzame správne, vznikne aj podtlak ale aj keď nie je úplne plný, tak musím mať aj vložku.

...
avatar
Ekomarket

Dobry den napiste nam prosim email porozpravame sa a poradime Vam. Ekomarket

...

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia