Kategórie
 
 
 
 
 

Čo je menštruačný kalíšok? No čudovali by ste sa, ale je veľa žien, ktoré o tejto dámskej hygienickej pomôcke pre obdobie menštruácie ešte nikdy nepočuli.

Menštruačný kalíšok sa zavádza dovnútra pošvy, kde zbiera a zadržuje menštruačnú krv.

Prečo je práve kalíšok pre ženu vhodným riešením?

- je zdravotne nezávadný - nevysušuje pošvové sliznice, neobsahuje chlór a iné chemikálie

- je pohodlný - pri správne zvolenej veľkosti a zavedení kalíšok nie je vôbec cítiť

- je určený pre dlhodobé používanie - životnosť kalíšku je 10 - 15 rokov, preto šetrí nielen prírodu, ale aj Vašu peňaženku

S menštruačným kalíškom sa môžete venovať všekým bežným činnostiam, ale aj športu. Je veľmi vhodný na kúpanie či vodné športy, nakoľko nenasiakne tekutinu z vonkajšieho prostredia dnu do pošvy. Tým sa chránime pred mykózami a zápalmi. Pre ochranu vnútorného prostredia pošvy a krčka maternice je možné používať menštruačný kalíšok aj mimo menštruácie ako ochrannú pomôcku, určite odporúčame pre ženy citlivé na chlórovanie vody v bazéne a na termálne kúpaliská.

Kalíšok sa Vám môže na prvý pohľad zdať veľký, ale keď získate trochu prax, jeho zavedenie je jednoduché a menzes budete prežívať bez menzesu. Kalíšok sa zavádza zložený (sklad na štvrťhodinku) a mokrý ( pred použitím ho vyvaríte vo vode alebo opláchnete pod tečúcou vodou). Pokiaľ potrebujete, môžete použiť na zavedenie aj lubrikačný gél na báze vody.

Pred každou manipuláciou s kalíškom si starostlivo umyte ruky.

Mimo menštruáciu skladujte kalíšok vo svojom bavlnenom vrecúšku.

 

Veľkosti

Pri výbere menštruačného kalíšku je veľmi dôležité zvoliť si správnu veľkosť, aby Vám nepretekal. Kritériom pri výbere menštruačného kalíšku by mal byť na prvom mieste obvod kalíška a až potom jeho objem.

Príliš malý kalíšok: menštruačný kalíšok nemôže tesniť, a preto preteká. Riešením je zakúpenie väčšieho kalíšku alebo posilovaním svalov pánvového dna. Pri malom pretekní odporúčame posilovanie panvového dna.

Príliš veľký kalíšok: menštruačný kalíšok nemá v pošve dosť miesta a buď Vás tlačí alebo sa ohne a po strane preteká. Kalíšok môžete skúsiť zaviesť hlbšie, ale skôr Vám odporúčame zakúpiť si menšiu veľkosť kalíška a väčší si nechať na neskôr (nakoľko väčšina žien potrebuje po pôrode či s pribúdajúcim vekom väčší kalíšok).

Pokiaľ máte silnú menštruáciu môže Vám kalíšok v prvých dňoch pretekať. Riešením je použitie vložky ako doplnku ku kalíšku v prvých dňoch menštruácie. Aj napriek tomu zistíte, že je to pohodlnejšia varianta a množstvo použitých vložiek nebude, tak veľké ako bez použitia kalíška. Taktiež môžete použiť látkovú vložku či látkovú intímnku, ktorých životnosť je minimálne 5 rokov a sú hygienicky pratelné.

Kúpila som si kalíšok čo s ním?

Pred prvým použitím menšruačný kalíšok vyvarte vo vode ( 5 minút) alebo iným spôsobom sterilizujte. Kalíšok nechajte mokrý, lepšie sa tak zavádza. Samozrejme skôr ako budete s kalíškom manipulovať a zavádzať ho starostlivo si umyte ruky.

Zavedenie kalíšku

Zvoľte si pre Vás pohodlnú polohu. Zo začiatku je najlepšia poloha v drepe. Chce to trošku cviku, aby ste našla pre Vás optimálny sôsob a polohu zavádzania kalíšku.

Kalíšok zložte do tvaru štrvťhodiny (splasnite a preložte). Držte kalíšok zložený a zaveďte do pošvy, tak aby spojnica stopky či guličky a bázy kalíška, bola na vsupe do vagíny. Čiže menštruačný kalíšok sa nezavádza tak hlboko, ako tampóny.

Kalíšok sa po zavedení sám rozvynie, prstom môžete skontrolovať jeho rozvynutie. V prípade, že k rozvynutiu nedošlo poťahajte kalíšok smerom von z vagíny (rozvynie sa) a jemne ho zasuňte späť. Manévere je jednoduchý a bezbolestný.

Kontrola správneho zavedenia kalíšku

Uistíme sa, či kalíšok správne prilieha tesne k stene vagíny.

Čistenie

Počas cyklu kalíšok vyplachujeme studenou vodou a následne zavedieme späť. Teda ak kalíšok používate počas celej menštruácie a neodkladáte ho, nie je nutné ho počas jedného cyklu sterilizovať.

Pokiaľ musíte kalíšok umyť mimo domu, teda na verejnej toalete či v práci, odporúčame si vziať vodu do PET fľašky so sebou.

Na konci cyklu, čiže po ukončení menštruácie odporúčame kalíšok umyť jemným mydlom a horúcou vodou, poriadne kalíšok umyte od mydla, lebo jeho zbytky by pri ďaľšom cykle mohli spôsobiť podráždenie vagíny. K čisteniu záhybov použite zubnú kefku a na otvory medzizubnú kefku.

Ak si chcete čistenie zjednodušiť, zároveň kalíšok dezinfikovať použijeme prekarbonát sodný (eko ostraňovač škvŕn PUER od Tierra Verde) - do hrnčeka dáme za 1 ČL položíme kalíšok a zelejeme prevarenou vodou, dané čistenie robíme v umývadle, nakoľko nám pohár môže vyšumieť.

Umytie  sterilizácia kalíška použijeme cestovný pohárik a tablety Milton.

Vyberanie

Kalíšok odporúčame vybrať každých 8 -12 h ( v prípade potreby aj častejšie), záleží na sile Vašej menštruácie.

Pre jednoduché a bezbolestné vybratie kalíška ja potrebné uvoľniť podtlak: buď zamčknutím spodnej časti kalíška alebo strčením prsta medzi kalíšok a stenu vagíny. Následne chytíme kalíšk za úchyt či spodnú časť a vyberieme.

Pokiaľ kalíšok nedočiahnete len zatlačte svalmi pánvového dna.

Obsah menštruačného kalíšku vylejte do umývadla alebo toalety.

Upozornenie:

- ak máte zdravotné problémy alebo gynekologické ťažkosti, konzultujte používanie kalíška s Vaším lekárom

- menštruačný kalíšok nie je antikoncepčná pomôcka a nechráni pred otehotnením ani pred sexuálne prenosnými ochoreniami

- kalíšok nemusíte vyberať pred močením alebo keď idete na stolicu

- v priebehu  používania kalíšok môže zmeniť farbu, to však nemá vplyv na jeho funkčnosť

-v súvislosti s používaním menštruačného kalíšku nebolo pozorované ochorenie STS - Syndróm toxického šoku. Ak ste však STS v minulosi prekonala, konzultujte používanie menštruačného kalíšku so svojím gynekológom

- ak zbadáte na kalíšku zmeny - praskliny či trhliny, odporúčame kalíšok vymeniť

MUDr.Kristína Dugasová

Ekomarket.sk

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia