Kategórie
 
 
 
 
 

Čo to menštruačná hubka vlastne je?  
Menštruačná hubka je alternatívna menštruačná pomôcka z prírodných materiálov. Hubka je prírodná nakoľko ide o morskú hubku. Menštruačné hubky sú rôznych veľkostí S,M, L od 4 do 7 cm. V prípade potrebu ju viete aj zostrihnúť. Jedna hubka vydrží minimálne 12 mesiacov a viac. Životnosť menštruačnej hubky závisí od starostlivosti o ňu. Použitie hubky je jednoduché a pohodlné, na jednu menštruáciu je potrebné mať 1 – 2 menštruačné hubky. Okrem toho morské huby sú prospešné pre ženské telo aj vďaka veľkému množstvu minerálnych zlúčenín, ktoré obsahujú. Menštruačná hubka ako som už spomínala je morská hubka. Všetky hubky, ktoré máme v ponuke sú zberané šetrne, aby koreň a časť tkaniva zostala. Zachová sa jej obnoviteľnosť a znovu narastie, čím sa teda môže zbierať opäť. Zväčša sa morské hubky už „pestujú na farmách“.

 

Používanie morskej hubky
Nemusíte mať obavy použitie menštruačnej hubky je jednoduché a nenáročné. Prichystáte si hubky a pre použitím ju namočte, nakoľko v suchom stave je hubka tvrdá a mohla by Vás poškriabať, poraniť sliznice. Menštruačnú hubku zavádzame podobne ako tampón. Veľkou výhodou je, že hubka je mäkká, prispôsobí tvaru pošvy a netlačí. Netreba zabudnúť, že menštruačnú hubku treba po nejakej dobe, v závislosti od sily menštruácie vybrať. Po vybratí hubku vymyjeme pod tečúcou vodou a vyžmýkame z nej prebytočnú vodu a opäť zavedieme. Ak ste začiatočník, odporúčame použiť látkovú či inú slipovú vložku, kým sa s menštruačnou hubkou zoznámite a zladíte.

Pre koho menštruačná hubka je?
Menštruačná hubka je pre všetky ženy. Ak máte slabú menštruácia je hubka pre Vás ideál. Menštruačnú hubku samozrejme môžu používať aj panny. Môže sa však stať, že pri používaní huby panenskú blanu poškodíte. Používanie menštruačnej hubky je v tomto rovnaké ako používanie tampónov či menštruačného kalíška. Hubku môžu používať aj ženy s vnútromaternicovým telieskom.

Starostlivosť o hubku
Ak sa budete o menštruačnú hubku správne starať, vydrží Vám dlho. Jej životnosť závisí od správnej starostlivosti, ale aj sile menštruácie. Správna starostlivosť o hubku je dôležitá. Pred alebo po každej menštruácii si svoju hubku treba čistiť a vydezinfikovať. Pár tipov ako to môžete urobiť: v soľnom kúpeli, v octe, roztoku z Tea Tree oleja alebo z koloidného striebra. Menštruačnú hubku nikdy nevyvárajte. Horúca voda by hubku zmenšila, stala by sa tuhšou a tým by sa znížila jej savosť.

Správna veľkosť hubky
Veľkosť menštruačnej hubky vyberáme podľa sily menštruácie. Výhodou je, že väčšiu hubku môžete používať na začiatku, keď je menštruácia silnejšia a menšiu hubku ku koncu, keď je menštruácia slabšia. V prípade, že ste si veľkosťou nie istá, môžete si kúpiť strednú veľkosť menštruačnej hubky. V prípade, že bude veľká viete ju zmenšiť zostrihaním. Strihajte ju vždy iba v mokrom stave.

Menštruačná hubka a zdravie
Menštruačná hubka je prírodný materiál, ktorý je k sliznici pošvy veľmi šetrný a obsahuje veľa rôznych minerálov, ktoré na pokožku sliznice pôsobia blahodárne. Hubky majú antiseptické vlastnosti a pomáhajú rýchlejšie liečiť drobné poranenie, preto je vhodné hubky prikladať na rany. Ak chcete použiť hubku na rany odporúčame použiť inú, nie tú čo používate na menštruáciu.

Hubka mi nejde vybrať
Čo ak sa dostane hubka hlbšie a nejde mi vybrať? Najlepšie je hubku vyberať v podrepe a v sprche. Dôležité je nestresovať a dostať sa do pohody a uvoľniť sa. Jednoducho zatlačte a hubka sa tlakom a silou gravitácie sama posunie, tak aby ste na ňu dočiahli. Potom ju už stačí jednoducho vytiahnuť.

Menštruačná hubka a výmena v práci či mimo domu
Menštruačné huby sa vymieňajú menej často ako klasické tampóny. Avšak môže sa Vám stať, že potrebujete hubu vymeniť v práci či na návšteve, prípadne verejnom wc. Na Slovensku zväčša nie sú wc s umývadlom, preto je dobré so sebou nosiť fľašu s vodou (či prázdnu a vodu doplniť na verejných toaletách) a hubku vymyť takto. Keď budete doma, odporúčame hubku vymyť dôkladne v umývadle.

Hubka a sex

Menštruačná huba Vám umožní milovanie aj počas vašich dní a vďaka nej nebudete mať nič špinavé. Pamätajte však, že hubka nie je antikoncepcia a neuchráni pred prenosom pohlavných chorôb. Odporúčame použiť kondóm.

MUDr.Kristína Dugasová  18.11.2020

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia